Astfel, în spitale rămân descoperite zeci și chiar sute de posturi de asistent medical, toată încărcarea revenind actualului personal care nu mai poate face față. Iar consecințele le suportă, bineînțeles, pacienții, care nu mai primesc atenția cuvenită. Nu din rea voință sau nepăsare, ci pur și simplu pentru că asistenții medicali sunt copleșiți de volumul mare de muncă.

Guvernul a mărit salariile din domeniu, ca să oprească exodul medicilor şi asistenţilor, dar tocmai din acest motiv spitalele nu reuşesc să facă angajări. Directorii spun că bugetul abia le ajunge pentru lefurile de acum şi cu greu mai pot angaja doi-trei oameni în plus. Cea mai îngrijorătoare este criza de asistenţi, mai ales la spitalele din Bucureşti, se arată în campania Digi24 „Pacient în România”.

Directorii spitalelor ştiu bine problemele. Cu toţii vor să le rezolve, dar puţini reuşesc.

„Burn out-ul este prezent în toate categoriile care lucrează într-un spital. Pe de o parte faptul că personalul angajat este suprasolicitat, prin suprasolicitare, calitatea activității medicale scade pentru că-s obosiți și atunci ne-am dori să reglăm aceste lucruri”, explică Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.

Criză de asistenţi medicali are o rezolvare simplă, spun directorii de spitale: un buget mai generos. După ce statul a majorat salariile, 80% din fondurile unui spital sunt epuizate la plata lefurilor. Rămân foarte puţini bani pentru medicamente şi materiale sanitare, iar managerii fac echilibristică pe un fir de aţă. Trebuie să plătească şi angajaţii, să aibă şi farmacia plină.

„Avem o solicitare din partea compartimentelor pentru posturi de asistenți, medici de 110 posturi, ceea ce este imposibil, trebuie să ne încadrăm în bugetul pus la dispoziție. Pe organigramă avem un deficit de 200 de posturi”, afirmă Beatrice Mahler, manager Marius Nasta, citată de Digi24.

Deși ar mai fi nevoie de peste 100 de asistenți conducerea spitalului va scoate la concurs numai 2 posturi.

Pradoxul este că de când salariile au mai crescut se găsesc destui asistenți dispuşi să se angajeze la stat, dar posturile nu sunt scoase la concurs. Spitalele nu au bani pentru salariile lor.

„Da, la concursul pe care l-am desfășurat pentru asistenți medicali debutanți au fost 10 persoane pe un post. La medici, la fel au fost 7 medici pentru un post”, spune Beatrice Mahler, manager Marius Nasta.

(Visited 7.316 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.