Actualitate Constanța

Mamaia Nord, luată la puricat. Inspectoratul de Stat în Construcții verifică autorizațiile de construire la toate clădirile

Toate clădirile ce au fost autorizate și se află în curs de execuție din zona Mamaia Nord sunt verificate în această perioadă de o echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) din București. Controalele ISC vin la o lună după ce comisarii Gărzi de Mediu anunțau că 98% din șantierele de pe litoral nu respectă legislația de mediu.

Scris de 
 pe data 
12 mai, 2022

Inspectorii ISC verifică autorizațiile de construire din Mamaia Nord, conform dispozițiilor Legii 50/1991, corespondența dintre autorizații și situația din teren cât și calitatea lucrărilor de construcții, conform dispozițiilor Legii 10/1995.

Potrivit Europa Press RO, inspectorii au găsit mai multe nerespectări ale legislației și, în consecință, va fi dispusă sistarea lucrărilor la câteva zeci de clădiri.

Reprezentanții ISC spun că abaterile merg până la prezența unor etaje în plus față de regimul de înălțime descris în autorizațiile de construire.

Autorizațiile de construire ce fac obiectul verificărilor, vor fi analizate la București de către o comisie compusă din 12 specialiști în urbanism care va stabili dacă acestea au fost emise cu respectarea cumulativă a dispozițiilor legale.

Inspectorii ISC vor aplica sancțiuni contravenționale care pot ajunge până la interzicerea dreptului de exercitare a profesiei pentru diriginți de șantier, responsabili tehnici cu execuția (RTE), ingineri proiectanți de structură și arhitecți, în situația în care aceștia au semnat documente ce nu reflectă exact situația din teren.

Amintim că în luna aprilie a anului trecut, pompierii constănțeni nu au putut interveni la stingerea unui incendiu din Mamaia Nord, din cauza imobilelor construite haotic, înghesuite și a lipsei de spațiu. Reprezentanții ISU transmiteau că autospecialele nu au putut interveni frontal, ci au rămas în spatele construcției, pompierii fiind nevoiți să care echipamentele de stingere pe jos.

Verificările ISC vin la nici o lună după ce Garda Națională de Mediu anunța că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate în cadrul unui controlul dispus de Comisariatul General, nu respectă legislația de mediu.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora și 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei.

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei.

Actualitate