Constanța

Pe ce se vor duce banii constănțenilor în 2018: 10 blocuri noi în cartierul Henri Coandă, autobuze și o sală polivalentă

primaria constanta, orasul constanta

Marți, 12 februarie, bugetul Constanței va fi supus unei dezbateri publice, însă, așa cum s-a întâmplat mai mereu, aceasta nu va fi decât o formalitate pe care administrația locală vrea să o bifeze și nicidecum o acțiune de substanță.

Scris de 
 pe data 
9 februarie, 2018

Probabil că vor fi multe păreri, propuneri, însă cu siguranță nu se va revizui mai nimic. Ici, colo, prin punctele esențiale.

Pentru anul 2018, primarul Decebal Făgădău va avea la dispoziție pentru cheltuieli cu investițiile și funcționarea suma de 758 milioane lei. Un buget generos, din care ar trebui să iasă proiecte benefice pentru Constanța.

Așa cum se întâmplă în ultimii ani, o bună parte a bugetului se va duce pe acțiunile cu caracter social: tichete valorice pentru pensionari, gratuite pe transportul în comun, subvenție la energia termică, premii în bani pentru persoanele care împlinesc vârsta de 80 de ani sau aniversează 50 de ani de căsătorie, rechizite școlare, cadouri de Crăciun pentru copii etc. Aceste acțiuni ocupă cea mai mare pondere din bugetul local, peste 120 milioane lei, la egalitate cu investițiile.

Ce proiecte mari de investiții pentru anul 2018, ne propune primarul Decebal Făgădău

  1. Construirea a 10 blocuri noi – unități locative modulare, în cartierul Henri Coandă. O bucurie enormă pentru locatarii din zonă, a căror viață s-a transformat radical de când zona Tomis Nord – Ștefăniță Vodă a devenit ghetou. Investiția se ridică la peste 7,2 milioane lei și se adresează în mare parte persoanelor fără locuințe sau celor evacuate din casele naționalizate.

  2. Eternul și fascinantul parc arheologic din Constanța își continuă transformarea și în 2018, deși el trebuia finalizat în urmă cu doi ani. 5,3 milioane de lei vor merge anul acesta în lucrări de reabilitate și modernizare a acestui parc.

  3. Reamenajarea locurilor de joacă din Constanța. Bugetul alocat – 10,2 milioane lei.

  4. Sală sport polivalentă 5.000 locuri. O altă investiție târâtă în fiecare an în bugetul local al Constanței, doar de dragul de a umple hârtiile cu proiecte frumoase. Suma prevăzută – 6,9 milioane lei.

  5. 4,6 milioane lei pentru amenajare locuri de joacă noi și zone tip skatepark.

  6. Modernizarea pasajului Cumpenei (Podul de la Butelii) este bugetată în 2018 cu suma de 5,5 milioane lei, o altă investiție rostogolită din promisiunile anului trecut.

  7. 10 milioane lei pentru reabilitarea și asfaltare a 23 de străzi din Constanța.

  8. Cea mai mare invesție va fi cu siguranță, în situația în care ea va fi dusă până la capăt, achiziționarea de autobuze Euro6, suma alocată fiind de 117 milioane lei.

Investițiile propuse reprezintă, în fond, viziunea primarului Decebal Făgădău asupra dezvoltării Constanței. Dumneavoastră, constănțenii, din taxele și impozitele cărora se vor plăti toate astea, ce părere aveți? Ce ar trebui să mai prindă Părimăria Constanța pe lista de investiții publice pe 2018?

Actualitate