Sănătate

Medicii și asistenții se pregătesc de grevă. „Suntem epuizați. Gărzile noastre echivalează cu ani de pușcărie”

Scris de 
 pe data 
8 ianuarie, 2019

Sistemul sanitar se pregătește de grevă generală. Personalul medical este nemulțumit de noile modificări legislative care le micșorează veniturile, iar orele suplimentare nu vor mai fi plătite.

Pe un fond de criză de personal medical, este foare greu să gestionezi resursele umane. Efectele acestor stresuri ale personalului medical afectează foarte mult calitatea actului medical, contactul cu pacientul, relaţia cu pacientul”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţională a Pacienţilor.

Spitalele din România înregistrează o lipsă de 15.000 de medicii. Media europeană este de 3,3 medici la o mie de locuitori, în timp ce în România această medie este de 2,5 medici la mia de locuitori.

Nu există să nu ne pregătim pentru greva generală, fiindcă este o discriminare: voucherele de vacanţă, indemnizaţia de hrană, la toate este o pierdere. Ca să putem da voucherele de vacanţă a trebuit să achiziţiona în materiale sanitare mai puţine, adică faci un compromis”, a declarat și Magda Sigmund, preşedinte Sindicatul Solidaritatea spitalul Sf. Ioan.

Medii consideră că statul a statul a făcut o economie de personal, pe spatele lor. Astfel, medicii au fost obligați să facă treaba mai multor oameni, lucru care nu justifică creșterile salariale și condițiile în care sunt nevoiți să lucreze.

Deşi au crescut salariile anul trecut volumul de muncă este chiar mai mare. Numărul de ore de gardă este foarte mare. Într-adevăr este o lipsă de medici , nu numai în Bucureşti, dar mai ales în teritoriu, în judeţe, cu cât sunt mai îndepărtate cu atât sunt mai puţini medici disponibili pentru a trata bolnavii. Şi eu m-am gândit la un moment dat să plec poate pentru un an sau doi, pe un contract de muncă într-o altă ţară, unde eşti şi respectat, ai şi un program de lucru bine stabilit.

Fac cinci gărzi pe lună. Asta înseamnă să stai cinci nopţi plecat de acasă. Înseamnă cam zece zile lucrate în spital. Eu sunt de 25 de ani în această specialitate şi cred că am făcut echivalentul a vreo șase ani de puşcărie, pentru că atunci când esti de gardă, eşti în spital, n-ai voie să ieși nici măcar până la uşă. Medicii sunt epuizaţi. Ştiu colegi care au făcut infarct în gardă, din cauza efortulu, din cauza nesomnului. Pentru că într-o gardă de 24 de ore noi nu dormim, a doua zi dimineaţa suntem consideraţi apţi de muncă în continuare, încă vreo șase ore”, a afirmat Mihaela Zaharia, medic primar chirurgie plastică, citată de digi24.ro.

De partea cealaltă, ministrul Sănătății nu vede niciun motiv pentru ca personalul medical să aibă nemulțumiri.

Am vorbit cu sindicatele pentru ziua de mâine, pentru a vedea exact care sunt doleanţele şi care sunt problemele pe care ei le identifică referitor la ceea ce doresc să facă în viitor. Eu cred că nu sunt motive de nemulţumire, pentru că salariul creşte conform legii, în graficul stabilit, pentru că există nişte avantaje salariale pe care salariaţii din sănătate le au în acest moment. Dar vom avea o discuţie şi vom vedea exact care sunt intenţiile lor. De altfel, suntem în plin proces de negociere a contractului colectiv de muncă, proces care a început anul trecut şi pe care noi dorim să-l continuăm”, a declarat ministrul sănătății Sorina Pintea.

 

Actualitate