Social

Mega Image amendat pentru că vindea „zacuscă tradiţională făcută pe sobă”, dar care era fabricată industrial

O sentinţă a Judecătoriei Giurgiu scoate la iveală că lanţul de magazine Mega Image a fost amendat pentru că a pus la vânzare două tipuri de zacuscă prin ale căror prezentări consumatorii sunt induşi în eroare.

Scris de 
 pe data 
6 decembrie, 2020

Judecătorii au menţinut parţial amenda contestată în instanţă de lanţul de magazine, informează adevarul.ro.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Giurgiu, Mega Image a contestat o amendă de 7.000 de lei primită de la Protecţia Consumatorului pentru că a expus la comercializare produse care „au înscrisuri ce pot induce în eroare consumatorul ca fiind produse tradiţionale, deşi acestea sunt fabricate industrial (aşa cum reiese din declaraţiile de conformitate a produselor preparate, anexate)”, scrie adevarul.ro.

Practic, Protecţia Consumatorului a amendat Mega Image pentru o zacuscă „ţărănească” (produs fabricat după o reţetă din casa ţăranilor, reţetă tradiţională), gustoasă şi săţioasă, cu drag din natură, din legume proaspete, selecţionate cu multă grijă” şi şi pentru o „zacuscă moldovenească cu ghebe”. Protecţia Consumatorului a descoperit că „zacusca moldovenească cu ghebe”, pe eticheta căreia scria că este „moldovenească dintr-o zonă tradiţională”, are „ardei capia copţi la soba de lemne…” şi este fiartă „minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne” este, de fapt, produsă industrial.

„Instanţa constată faptul că pe ambalajul acestui produs se află inserată următoarea descriere: «(…) făcută cu cele mai bune ingrediente, în zacuscă se pun ardei capia copţi la sobă de lemne şi se amestecă cu ciuperci, ceapă, ulei, sare şi piper, după care se fierbe totul minim 8 ore pe sobă ţărănească cu lemne». Se poate constata că descrierea acestui produs nu se limitează numai la prezentarea reţetei urmate pentru a-l produce, ci creează imaginea unui produs artizanal, creat în gospodărie, după metode tradiţionale”, arată Judecătoria Giurgiu.

Actualitate