Politică

Mihai LUPU (PNL), despre turismul din Constanța: „Potențialul turistic al județului Constanța trebuie valorificat prin investiții și fonduri europene” (P)

 Pentru cei mai mulți turiști, Constanța înseamnă doar litoralul românesc, un weekend la mare sau cel mult vacanța de vară. Ce facem însă cu celelalte atracții turistice din județ, cum ar fi cetățile antice, stațiunile balneare, vestigiile, care ar putea fi vizitate pe tot parcursul anului?

Scris de 
 pe data 
11 septembrie, 2020

Constanța are un potențial turistic uriaș, dar, din păcate, acesta a fost redus la show-urile ridicole cu care alegorice ale lui Radu Mazăre, primarul orașului timp de 15 ani. Oportunitățile turistice ale județului au fost exploatate de autoritățile locale și județene conduse de PSD doar pentru clientela de partid și apropiații PSD, cărora le-au acordat contracte cu dedicație și le-au permis să ridice construcții ilegale pe plaje.

Rezultatele acestor „investiții” realizate de PSD se văd în statisticile oficiale, care arată că litoralul românesc înseamnă mai mult turism de weekend, nu sejururi. Din cifrele publicate de Direcția Județeană de Statistică din Constanța reiese că în anul 2019, durata medie a șederii a fost de 3,79 zile pentru turiștii români și de 3,19 zile pentru turiștii străini. Durata medie a șederii pentru toți turiștii sosiți a fost de 3,76 zile, în scădere cu 1,6% față de anul 2018.

Pe litoralul nostru nu acostează vase de croazieră, iar prezența turiștilor străini în județul Constanța este redusă față de media la nivel național.

Aceste lucruri au fost remarcate și criticate în termeni duri de domnul Mihai Lupu, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Constanța: „Consiliul județean nu și-a ridicat niciodată problema de ce lumea vine doar în weekend la Constanța, de ce nu vin și la noi vase de croazieră, de ce nu avem diversitate în oferta turistică și, mai ales, de ce nu am reușit să ne ridicăm deasupra condiției derizorii pe care acest PSD a avut grijă să o impună? Din neputință, acesta e motivul. Din neputința unei conduceri care nu și-a dorit decât să își vadă atins propriul interes și din cauza căreia constănțenii au pierdut. Nu ne mai permitem o administrație făcută în batjocura cetățenilor. Nu ne mai permitem să nu venim cu o strategie coerentă și în acord cu ceea ce putem face cu adevărat. Trebuie să arătăm și cum vom face.”

Ce e de făcut în acest context?

Este timpul valorificării potențialului turistic al județului Constanța în mod serios, profesionist, cu viziune și proiecte, prin investiții și fonduri europene.

Constanța trebuie să atragă turiști, atât din țară cât și turiști străini, din toată Europa și nu numai.

Din punct de vedere turistic, trebuie valorificate în primul rând oportunitățile pe care Constanța le are ca oraș-port la Marea Neagră, pe modelul orașelor europene care s-au dezvoltat economic și turistic, exploatând aceste beneficii.

„Județul Constanța, cu toate frumusețile și bogățiile de care dispune, e o provocare pe care sunt pregătit să o accept și să arăt că se poate și altfel, atâta timp cât chiar îți pasă!

Constanța are nevoie de circuite turistice, de înființarea și subvenționarea unor shuttle-uri care să lege aeroportul și gara cu aceste circuite noi. Propunerea PNL pentru creșterea potențialului turistic pune accent pe stațiunile balneare, acolo unde primarii liberali au dovedit că se poate, dar și pe reabilitarea patrimoniului istoric, pentru ca acesta să fie redat circuitelor turistice. Ne dorim crearea unui parc turistic în jurul Castelului Reginei Maria din Mamaia, e un proiect concret, pe care îl avem în vedere pentru următorii ani de administrație liberală”, ne-a declarat Mihai Lupu, candidatul PNL pentru funcția de președinte la consiliul județean.

(Publicitate electorală cod AEP21200012 )

 

Actualitate