Ce nu știe domnul Chițac este că cetățenii orașului nu uită, dar mai ales nu acceptă să fie prostiți în față.

În urmă cu doi ani, Chițac îl acuza pe Făgădău că „ia decizii greșite pentru șoferii constănțeni” și îi spunea și „ce trebuia să facă”.

MINCIUNA 1: „Românii au o vorbă înțeleaptă: măsoară de șapte ori și taie o dată. Din păcate, primarul Constanței n-o știe. Primarul „Răzgândilă”.
De câțiva ani, nu de ieri, de azi, primarul Făgădău a început o campanie de instituire a unor sensuri unice în oraș. Așa i-ar fi spus, chipurile, niște specialiști ai unei bănci europene, specialiști pe care nimeni nu i-a văzut la față, care nu au prezentat niciodată – nici ei, nici primăria – un studiu de trafic profesionist, așa cum se face”, spunea Chițac atunci.

Același Chițac spune acum că sensurile unice sunt necesare pentru oraș pentru a fluidiza traficul și a reduce poluarea. De asemenea, Chițac invocă același studiu, pe care acum îl consideră profesionist, când i se cere socoteală pentru sensurile unice instituite peste noapte de el.

MINCIUNA 2: „Zeci de străzi au devenit, peste noapte, cu sens unic. Precum croitorașul cel viteaz din basme, primarul, schimba nu 7, ci 50 de străzi dintr-o dată, de exemplu, în cartierul Coiciu. Pe străzile unde nu era necesar. N-a făcut-o însă niciodată pe străzile unde chiar era nevoie, pe Răsuri, de exemplu.
A urmat strada Unirii, fapt care i-a scos pe oameni în stradă. Apoi strada Dumitru Marinescu și iar agenții economici au protestat.
Primarul „Răzgândilă”, după ce a dat peste cap traficul, a revenit, parțial, asupra deciziilor. A schimbat, de exemplu, sensul unic de pe trei străzi din Faleză Nord, Pescarilor, Grozești și Dragoslavelor. Pe 4 noiembrie a instituit sens unic pe strada Dumitru Marinescu din Inel II. Pe 12 noiembrie a hotărât să-l desființeze. A instituit sens unic pe strada Petru Vulcan, anul trecut, apoi a revenit și a făcut strada cu două sensuri de circulație. Luna trecută a revenit (din nou) și a instituit (din nou) sens unic. Exemplele pot continua”, continua criticile virulente Vergil Chițac.

El, în schimb, a instituit în 6 luni de mandat mai multe sensuri unice decât a făcut Făgădău în 4 ani de mandat. Majoritatea sensurilor unice sunt un dezastru pentru traficul rutier în oraș, lucru constatat și expus zilnic de mii de constănțeni care trebuie să ocolească jumătate de oraș pentru a ajunge la o destinație de câteva sute de metri. Rețelele de socializare abundă de critici și observații absolut pertinente privind disfuncționalitate unor sensuri unice. Spre deosebire de Făgădău care a revenit asupra unor decizii proaste în acest sens, Chițac persistă în prostie.

MINCUNA 3: „Ce trebuia și trebuie să facă primarul Făgădău?
În primul rând, să nu ia decizii din birou. Să trimită directorii din primărie în stradă, să discute cu oamenii. Până acum, n-au fost băgați în seamă. Nu poți să faci sens unic pe o stradă numai pentru a-i crea locuri de parcare unui individ care ridică un bloc între case, fără să asigure locuri de parcare. Ești primarul tuturor constănțenilor, nu numai al celor care distrug orașul construind blocuri între case”, spunea Chițac în urmă cu doi ani.

Chițac a rămas bun doar la vorbă. A acționat exact ca Făgădău, exact cum îi spunea fostului primar că e greșit. A luat decizii din birou, nu a discutat cu oamenii și se laudă că prin instituirea sensurilor unice a creat multe noi locuri de parcare pe stradă.

MINCIUNA 4: „În al doilea rând, după ce discută cu cetățenii, trebuie să îi asculte și se implementeze soluțiile cu care vin aceștia” – spunea Chițac.

Chițac nu a făcut nimic din cele reproșate lui Făgădău. Nu l-a văzut nimeni discutând cu cetățenii înainte de implementarea soluțiilor.

MINCIUNA 5: „În al treilea rând, măsurile trebuie explicate. Arătați-ne studiile care stau în spatele lor, valorile de trafic înregistrate, soluțiile alternative la care v-ați gândit, oportunitățile create, problemele care pot apărea și modul în care le veți combate.
Nu sunt împotriva sensurilor unice, dar ele trebuie făcute pentru oameni, nu împotriva lor și cu cap, nu în bătaie de joc. Chiar nu e acceptabil sa tragi câteva dungi pe asfalt și să te lauzi apoi că ai creat locuri de parcare.
Orașul acesta este al constănțenilor, nu al unui vremelnic primar.”, își încheia Chițac asaltul de critici la adresa lui Făgădău.

Ce a făcut el în schimb când a ajuns primar? A arătat cuiva studiul din spatele deciziilor sale de a institui zeci de sensuri unice în oraș, la ce soluții alternative s-a gândit, ce oportunități a creat? Zero.

Chițac îi spunea lui Făgădău că „nu e acceptabil sa tragi câteva dungi pe asfalt și să te lauzi apoi că ai creat locuri de parcare”. În aprilie 2021, când anunța noi sensuri unice în Constanța, Chițac scria pe Facebook: „Odată cu instituirea regimului de sens unic, conducătorii auto vor putea staționa și parca pe carosabil. Vor fi amenajate parcari longitudinale delimitate de marcaje longitudinale discontinue, pe ambele părți ale carosabilului, acolo unde configurația carosabilului permite acest lucru.”

Cu un singur lucru nu a MINȚIT Chițac: „Orașul acesta este al constănțenilor, nu al unui vremelnic primar”. Probabil că se gândea la el…

(Visited 2.128 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.