Actualitate Externe

Ministrul ucrainean al Apărării, după scufundarea crucișătorului Moskva: „Mai avem un loc pentru scuba diving în Marea Neagră“

Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, ironizează Rusia ca urmare a scufundării crucişătorului Moskva după ce ar fi fost lovit de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor: „O navă amiral rusă este un loc bun pentru scufundări“.

Scris de 
 pe data 
15 aprilie, 2022

Ministrul Oleksi Reznikov spune că are deja 300 de scufundări la activ, postând și o fotografie sugestivă. Crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre rusești, s-a scufundat joi după ce ar fi fost lovită de ucraineni cu rachete anti-navă Neptun, în apropiere de Insula Șerpilor.

Moscova neagă atacul și susține că nava s-a scufundat după ce a suferit pagube ca urmare a unui accident cu muniția la bord.

Moskva, un crucișător purtător de rachete, a fost pus în funcțiune în 1983. Nava de 12.500 de tone avea de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane.

Deși era înarmată cu 16 rachete de croazieră anti-navă „Vulkan” cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km, Moskva avea în principal misiunea de apărare anti-aeriană, fiind dotată cu sisteme pentru toate palierele de apărare – rază mare, medie și apropiată.

Moskva opera de la bordul său un sistem de rachete anti-aeriene echivalentul unui S-300 navalizat (SA-N-4 Grumble). La bord Moskva practic ar fi avut 64 de interceptoare S-300F.

În plus, nava de război mai dispunea și de apărarea antiaeriană pe rază scurtă cu sisteme de rachete Osa (2×20 de rachete), dar și apărare la foarte mică apropiere de tipul CIWS cu tunuri AK-630M (6 astfel de tunuri).

Actualitate