Constanța

Nicio firmă interesată. Licitația pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, anulată

Licitația prin care s-ar fi stabilit societatea comercială ce ar fi trebuit să se ocupe de restaurarea monumentului Edificiul Roman cu Mozaic a fost anulată. Motivul: nu au existat ofertanți.

Scris de 
 pe data 
10 aprilie, 2019

Soarta unuia dintre cele mai importante monumente istorice din Dobrogea, unic în Europa, este pusă sub semnul întrebării. Nicio firmă nu a depus documentația și ofertele pentru licitația în urma căreia Edificiul Roman cu Mozaic ar fi avut parte de prima restaurare de la descoperirea sa în urmă cu 50 de ani.

Din această cauză, la începutul acestei săptămâni, licitația a fost anulată.

Proiectul de restaurare este în sarcina Consiliului Județean Constanța și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea lucrărilor este de 10 milioane de lei (10.298.000 + tva). Pentru a putea folosi aceste fonduri europene în scopul restaurării monumentului, proiectul trebuie să fie implementat în termen de 46 de luni, data limită fiind decembrie 2021.

Dacă administrația locală nu reușește organizarea unei noi licitații prin care să atragă firme specializate în astfel de lucrări, finanțarea europeană va fi retrasă.

Lucrarea presupune restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului, dotarea monumentului cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție.

Aceeași soartă, în care licitația a fost anulată, o are și monumentul Mormântul Hypogeu, a cărui restaurare face parte din același Progam Operațional Regional.

Edificiul Roman cu Mozaic este construit în secolele II-IV d.Hr. În urmă cu două milenii, edificiul era una dintre cele mai luxoase construcții ale cetății Tomis. Situat chiar în buza mării, acest complex era, de fapt, un centru comercial foarte elegant, unde se făceau și desfăceau afaceri, se făcea negoț și se dezvoltau relații interumane din cele mai diverse.

De pe corăbiile care poposeau la mică distanță de edificiu coborau negustorii din toată Europa și își găseau liniștea în acest ansamblu arhitectural foarte modern și opulent pentru acele vremuri. Frumusețea edificiului și a mozaicului era cunoscută în toată Europa, fapt pentru care complexului îi treceau pragul cei mai importanți politicieni și afaceriști din Antichitate.

În acest edificiu se legau și dezlegau căsnicii, se negociau afaceri și se stabileau detaliile războaielor. Tot aici, la terme, damele de companie își așteptau negustorii curajoși care înfruntau valurile mării ca să încheie afaceri de succes în cetateta Tomis.

 

Actualitate