Actualitate Politică

Nicolae Ciucă, lăudat online de o armată de conturi false. Distribuiri şi comentarii cu iz comunist

Nicolae Ciuca conturi false Facebook
Scris de 
 pe data 
5 aprilie, 2023

Cei de la Misreport – platformă online ce prezintă şi demontează ştirile false apărute în mass-media – au publicat o investigaţie în care este dezvăluită o întreagă reţea de conturi false de pe reţelele de socializare, folosită pentru comentarii laudive şi diseminarea conţinutului ce îl are în prim plan pe premierul Nicolae Ciucă (PNL).

Ciucăboţii, aşa cum au fost denumiţi de Misreport, sunt o serie de profiluri create special pentru a posta aprecieri pentru activitatea lui Nicolae Ciucă. Acestea activează pe reţelele Facebook, Instagram şi chiar TikTok.

Am identificat și clasat 78 de astfel de pagini care folosesc nume și imagini ale unor persoane care nu par să existe în realitate și urmează același tipar: postează doar comentarii laudative pe pagina premierului Nicolae Ciucă sau alte pagini care îl menționează pe acesta – de la paginile unor posturi de radio, publicații și până la pagini de politicieni. Pe lângă aceste pagini, am mai identificat și alte câteva zeci de profile personale cu comportament neautentic“, se arată în ancheta Misreport.

Toată activitatea şi interacţiunile coturilor false au fost documentate şi le puteţi viziona într-un folder dropbox pe care îl şi puteţi descărca AICI.

Potrivit Misreport, activitatea boţilor lui Ciucă se înscrie în ceea ce Meta evaluează ca fiind comportament inautentic coordonat, adică atunci când un grup de pagini sau oameni acționează concertat pentru a-i înșela pe ceilalți cu privire la identitatea lor și la scopul acțiunilor pe care le îndeplinesc. Este un tip de comportament pe care Facebook s-a angajat să-l penalizeze.

Actualitate