Constanța

Noi obligații pentru constănțenii care stau la bloc: tăiat iarba, dezinsecție, măturat trotuare, cumpărarea de pubele și angajarea de firme pentru colectare deșeuri

Primăria Constanța mută întreaga responsabilitate a administrării spațiilor publice din cartiere exclusiv în seama constănțenilor care locuiesc în zonă.

Scris de 
 pe data 
28 mai, 2021

Prin vocea lui Horia Constantinescu, omul de încredere al lui Chițac, asociațiile de locatari au fost notificate de Primărie să ia o serie de măsuri, cu amenințarea că cetățenii vor fi supra-impozitați dacă nu se vor conforma.

În termen de 45 de zile, asociațiile de locatari sunt obligate să încheie contracte cu prestatori de servicii, specializați în colectarea, transportul și eliminarea/valorificarea deșeurilor municipale selective. De asemenea, au obligația de a asigura locuri special amenajatedotate cu europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor menajere.

Cheltuiala se va face pe buzunarele locatarilor, care deja plătesc taxe și impozite, inclusiv taxa de salubrizare.

Vă solicităm să ne comunicați în scris în termen de 45 de zile atât ampalsamentele spațiilor amenajate destinate depozitării deșeurilor reciclabile, care vor fi acoprite, împrejmuite, securizate și prevăzute cu scurgere a apelor reziduale, cât și a contractului încheiat cu colectorii autorizați.
Asociațiile de proprietari care generează ambalaje folosite sau deșeuri de ambalaje provenite din gospodării au posibilitatea să le vândă, obținând astfel sume de bani în folosul lor”
, spune Horia Constantinescu în notificarea transmisă asociațiilor de locatari.

Horia Constantinescu:

„Pentru a evita suprataxarea impozitării anuale, asociațiile de proprietari vor face dovada predării deșeurilor reciclabile către colectorul autorizat prin documente justificative raportate la cantitățile aferente fiecărui locuitor”.

În același documente, Primăria Constanța transmite asociațiilor de locatari și constănțenilor persoane fizice/juridice că au următoarele obligații:

  • să asigure curățenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le dețin, a locurilor de parcare pe care le folosesc și a spațiilor verzi existente din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc.
  • lucrările care se vor executa sunt: cosit iarbă, tuns gard viu, curățat teren orizontal de frunze și crengi, salubrizare spații verzi, colectat, încărcat și transport resturi vegetale, întreținere arbuști și arbori.
  • să asigure condiții de igienă, inclusiv prin operațiuni de curățare, dezinsecție, dezinfecție, deratizare a imobilelor aflate în proprietate sau folosință și a spațiilor comune din cadrul asociațiilor de proprietari.
  • aceste lucrări vor fi executate numai cu operatori economici autorizați.

Deși plătesc unele dintre cele mai mari taxe și impozite din țară, constănțenii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru: amenajarea de platforme pentru colectarea deșeurilor selective; achiziționarea de pubele; angajarea unei firme care să colecteze deșeurile selective; angajarea unei firme care să întrețină spațiile verzi din jurul blocului; angajarea unei firme pentru colectarea șo transportul resturilor vegetale; angajarea unei firme care să facă dezinsecția și deratizarea spațiilor din jurul blocurilor; angajarea de personal pentru salubrizarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor din jurul blocurilor.

Actualitate