Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Ținerea scroafelor în cuști va fi interzisă. Legea va fi aplicată în toate țările Uniunii Europene
Actualitate Social

Nu se va mai ține scroafa în cușcă. Practica va fi interzisă în toate țările Uniunii Europene

O inițiativă a cetățenilor europeni pentru a interzice cuștile (pentru toate animalele de crescătorie) a strâns aproape 1,4 milioane de semnături. Comisia Europeană va prezenta, până în 2023, o propunere legislativă care să vizeze interzicerea creșterii animalelor în cuști, pentru o posibilă intrare în vigoare în 2027.

Scris de 
 pe data 
17 noiembrie, 2021

Mișcarea pentru interzicerea practicii vizând ținerea scroafelor în cuști a mai făcut un pas înainte după ce Germania, al doilea cel mai mare producător european de carne de porc, a decis că va interzice progresiv această practică, un progres pe care Uniunea Europeană vrea să îl extindă la toate statele membre, relatează Agerpres.

Majoritatea scroafelor care alăptează sunt ținute în cuști cu puțin timp înainte de fătare, în timpul fătării și după pentru a evita ca acestea să strivească purcelușii, dar și pentru a câștiga mai mult spaţiu şi a reduce dificultăţile pentru crescător.

Autorităţile de la Berlin le-au dat răgaz crescătorilor până în 2035 să îşi modifice grajdurile astfel încât scroafele să aibă la dispoziţie o suprafaţă de minimum 6,5 metri pătrați. Austria urmează o dinamică similară. Unii producători mai mici de carne de porc, precum Suedia sau Norvegia şi Elveția, state care nu fac parte din UE, au interzis deja cuştile.

„Toți principalii producători europeni, Spania, Germania, Franţa, Danemarca şi Ţările de Jos au puţine scroafe care nu sunt ţinute în cuşti dar acest lucru se va schimba în următorii 15 ani. Presiunea a crescut la scară europeană pentru a interzice această practică”, estimează Christine Roguet, specialistă la institutul francez Ifip.

„Este probabil ca fătarea în libertate să devină standardul pe termen mediu”, prognozează Bertrand Convers, de la firma Cooperl, lider în sectorul cărnii de porc din Franța.

„Cu toate acestea, costurile suplimentare ale fătării în libertate pentru un crescător sunt estimate undeva între 38 şi 100%, în funcţie de opţiunea tehnică selectată, fără a putea vorbi de venituri suplimentare la acest moment”, a adăugat Bertrand Convers.

În replică, directoarea asociaţiei pentru protecţia animalelor de crescătorie CIWF, Léopoldine Charbonneaux, consideră că dacă germanii „pot să facă acest lucru, şi noi trebuie să fim în măsură să o facem, cu ajutoare şi măsurile asociate necesare”.

Cu toate acestea, toate părţile apreciază că tranziţia ar fi mai ușoară dacă consumatorii sunt gata să plătească pentru o carne puțin mai scumpă.

Constanta de Azi

    Etichete:


    Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120

Actualitate