Constanța

Opt familii din Cumpăna, evacuate astăzi din casele aflate în pericol de a fi înghițite de pământ

Sursa foto: ziarulamprenta.ro

Mai multe familii sunt evacuate astăzi, marți 6 august, în comuna constănțeană Cumpăna, unde casele lor riscă să fie distruse din cauza unui mal de pământ ce se surpă din cauza ploilor.

Scris de 
 pe data 
6 august, 2019

Coșmarul locuitorilor din Cumpăna a început în 2018 când, în luna iunie, au apărut primele crăpături în mal, iar trei luni mai târziu apele Canalului Dunăre-Marea Neagră au început să macine solul. De atunci, eroziunea a distrus 12 metri din mal.

Până în prezent, nu a fost luată nicio măsură.

În urma ploilor de sâmbătă, 3 august 2019, prăpastia a ajuns la doar câțiva metri de casele oamenilor, iar zidurile locuințelor au început să se crape.

Îngrășând proverbialul porc în Ajun, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc s-a deplasat duminică la fața locului și a promis, într-o postare, pe Facebook, că lucrările vor începe urgent.

Pentru a preveni o nenorocire, ISU Constanța a decis, în primă fază, evacuarea a opt familii care locuiesc în zonă. Astfel, prima linie de case este evacuată marți, 6 august, urmând ca pe măsură ce lucrările avansează să fie evacuate aproape 40 de locuințe. În total peste 80 de persoane.

Tot astăzi încep și lucrările de reparații și consolidare a malului, efectuate de firma ABC Val, iar valoarea contractului este de 7 milioane de euro. La această sumă, Administrația Canalelor Navigabile (ACN) contribuie cu 1 milion de euro, bani ce deja au fost virați în contul ABC Val, potrivit unei surse.

Specialiștii spun că pentru stabilizarea malului trebuie montați șase piloni verticali din beton. Lucrările de consolidare ar putea dura însă aproape doi ani.

 

Actualitate