Actualitate Constanța

Pasarela Regală trece în administrarea Ministerului Culturii. Bola: „Ei pot accesa fondurile necesare pentru reabilitare“

Un pas important pentru salvarea Pasarelei Regale din Mamaia. Monumentul, aflat într-o avansată stare de degradare, va trece de la Litoral SA în administrarea Ministerului Culturii. Deputatul constănțean Bogdan Bola (PNL) – fost director al ABADL – a anunțat că Ministerul Economiei și Turismului și-a exprimat acordul pentru transferul dreptului de administrare, fapt ce va permite reabilitarea Pasarelei.

Scris de 
 pe data 
21 aprilie, 2021

După „lupte seculare” care au durat luni bune (mult prea multe), în urma tuturor telefoanelor și adreselor transmise de când am preluat mandatul de deputat, Ministerul Economiei și Turismului și-a exprimat acordul privind transferul dreptului de administrare a „Podului cu bar maritim” (Pasarela din fața Cazinoului din Mamaia) în favoarea Ministerului Culturii.

Această măsură este vitală, deoarece doar Cultura poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și au specialiștii capabili să salveze acest monument istoric“, a transmis Bogdan Bola pe pagina sa de Facebook.

Între timp, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, Administrația Națională „Apele Române“ prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), a decis acoperirea cu nisip a Pasarelei, eliminând astfel expunerea sa directă la forțele naturii – mediul sărat al mării, vânturile și valurile puternice. Însă, multă lume s-a întrebat dacă acest lucru este benefic.

Altă soluție nu exista la acel moment, cu toate că încă de anul trecut, în calitate de director al ABADL, anunțasem ministerele de situația creată pe litoralul nostru. Însă acest acord dat de Ministerul Economiei este doar un prim pas. Așa cum rezultă și din răspunsul pe care mi l-au adresat, domnul ministru Năsui urmează „a întreprinde demersurile legale în acest scop”, cel de transfer a dreptului de administrare către Ministerul Culturii.

Însă nu ne mai permitem să așteptăm iarăși luni de zile pentru ca un ministru să se aplece și asupra problemelor noastre și să transmită niște simple documente. Voi continua să depun toate diligențele necesare pentru a urgenta acest proces, chiar și cu riscul de a-mi atrage anumite antipatii…“, a transmis Bogdan Bola.

CONTEXT. Pe 23 ianuarie 2020, ABADL, la acea vreme condusă de Hristu Uzun (PSD), anunța, sec, într-un comunicat de presă, că pasarela din fața Cazinoului din Mamaia ar urma să fie demolată în cadrul proiectului de stopare a eroziunii plajelor. Bogdan Bola, consilier județean la acea vreme, atrăgea atenția că un monument istoric este în prag de a fi distrus și că nimănui nu îi pasă.

O lună mai târziu, pe 24 februarie 2020, Bogdan Bola devenea directorul ABADL, iar pericolul ca Pasarela Regală să fie demolată, ca și când ar fi fost un obstacol, nu monument istoric de o mare importanță, a fost îndepărtat. Însă rămânea problema reabilitării pasarelei, aflată într-o avansată stare de degradare și în administrarea Litoral SA, societate aflată în insolvență.

Astfel, în noiembrie 2020, în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Fondurilor Europene, ANAR, ABADL, a fost stabilit că o soluție pentru protejarea și reabilitarea monumentului este transferul acestuia din administrarea Litoral SA către Institutului Național al Patrimoniului, în vederea mutării și restaurării acestuia.

Actualitate