Constanța

Pavilionul Expozițional din Constanța, transformat în centru de vaccinare împotriva SARS-CoV-2

Consilierii județeni constănțeni au votat în cadrul ședinței extraordinare de miercuri, 6 ianuarie, darea în folosință a Pavilionului Expozițional din Mamaia pentru desfășurarea etapei a doua de vaccinare în care este inclusă și populația ce face parte din grupa de risc.

Scris de 
 pe data 
7 ianuarie, 2021

În cadrul ședinței ce s-a desfășurat prin videoconferință, consilierii județeni au votat o Hotărâre prin care s-a decis ca spațiile ce urmează a fi date în folosință vor deservi un centru de vaccinare pentru populația de peste 65 de ani și pacienților cu boli cronice.

Centrul de la Pavilionul Expozițional va avea o suprafață totală de aproximativ 2550 de mp și va fi împărțit în 5 săli.

Centrul de vaccinare care va funcționa în cadrul Pavilionul Expozițional Constanța, va respecta prevederile Ordinului nr. 2171/181/4380/M223/2020, pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare, împotriva Covid-19, precum și a normelor Direcției de Sănătate Publică. Toate cheltuielile aferente funcționării centrului vor fi suportate de către Primăria Municipiului Constanța.

Aproape 60.000 de cadre medicale au fost vaccinate în România până miercuri, potrivit datelor oficiale furnizate de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Cu un al doilea vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, cel al companiei Moderna, vaccinarea ar urma să crească și mai mult în perioada următoare, atât în țară, cât și la nivelul UE. Însă, cum se situează România la acest capitol până acum?

Miercuri, în ziua în care România a primit a treia tranșă de vaccinuri Pfizer/BioNTech, au fost vaccinate 16.945 de persoane. Astfel, numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 începând cu data de 27 decembrie a crescut la 58.554.

CNCAV precizează că în ultimele 24 de ore au fost 66 reacții comune și minore, dintre care: 28 de reacții de tip local, iar alte 38 generale. De asemenea, alte două reacții sunt în curs de investigare.

De la începutul celor aproape două săptămâni de vaccinare, numărul total de reacții adverse a fost de 202 reacții comune și minore, dintre care: 92 reacții locale cu durere la locul injectării, iar 110 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie).

Autoritățile se așteaptă ca, odată cu demararea celui de-al treilea val de vaccinare – pentru populația generală – care ar putea începe în luna aprilie, zilnic să fie imunizați 150.000 de români. Este o cifră optimistă, iar dacă acest trend va fi menținut, atunci toată populația României ar urma să fie imunizată în aproximativ 4 luni.

Actualitate