Constanța

Piața imobiliară din Constanța, în BLOCAJ. Tranzacțiile au scăzut la jumătate, Mamaia este în colaps

Piața imobiliară a luat-o rău la vale, românii cumpărând din ce în ce mai puține terenuri și locuințe, anunță AgențIa Națională de Cadastru. Din păcate, din rândul orașelor mari, Constanța pare să resimtă cel mai acut această contracție, având în ianuarie o scădere aproape la jumătate față de anul 2017, în aceeași lună.

Scris de 
 pe data 
14 februarie, 2019

Dacă în ianuarie 2017, în județul Constanța erau tranzacționate 1538 de proprietăți imobiliare, anul acesta volumul de vânzări a scăzut cu 44%, la 892 de tranzacții.  De asemenea, numărul tranzacțiilor a scăzut și în comparație cu luna decembrie a anului 2018, cu 21%, când s-au înregistrat 1120 de vânzări.

Cel mai îngrijorător este faptul, spun specialiștii, că scăderea consistentă de tranzacții vine pe fondul unei explozii de proiecte imobiliare la Constanța. Cu alte cuvinte, se construiește tot mai mult, în timp ce piața se contractă într-un mod spectaculos.

Agenții imobiliari constănțeni recunosc regresul și spun că, din septembrie și până în decembrie, nu doar numărul tranzacțiilor s-a diminuat foarte mult, dar și valoarea lor. „Pe piața imobiliară din Constanța se resimte din plin acest blocaj. Un apartament pe care în septembrie îl aveam la vânzare cu 50.000 euro, acum stă la 40.000 și tot nu se interesează nimeni. Oamenii s-au speriat de ROBOR, băncile nu mai dau credite așa ușor, iar fondurile pentru Prima Casă sunt în scădere. În plus, dezvoltatorii imobiliari au mers cu niște prețuri nerealiste, exagerate, maximizându-și câștigurile. Doar că acum primesc reversul medaliei”, ne-a declarat reprezentantul unei agenții imobiliare din Constanța.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme sunt pe zona Mamaia Nord și Mamaia Sat, unde jumătate din proiectele finalizate stau cu apartamentele la vânzare de aproape un an: „În Mamaia e disperare maximă. Mulți au luat credite de la bănci ca să construiască, iar acum se roagă să le treacă vreun client pragul. Ratele s-au mărit cu 30-40% din cauza ROBOR-ului, iar ei vând tot mai puțin sau deloc. Nici măcar pe închiriere nu au reușit să facă ceva. Sezonul în Mamaia merge de pe 15 iulie până pe 15 august, când nu mai sunt locuri în hoteluri și turiștii merg spre zonele dinspre Năvodari”.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru, județul Constanța se află pe locul 8 național în topul numărului de tranzacții, fiind devansat de București, Ilfov, Brașov, Cluj, Timiș, Suceava și Iași.

Actualitate