Actualitate Politică

PNL și PSD au respins proiectul USR prin care autoritățile locale sunt obligate să dezbată și să voteze inițiativele în maximum 40 de zile

Scris de 
 pe data 
2 noiembrie, 2023

Senatorul USR Constanța, Remus Negoi a anunțat că PSD și PNL au respins în Camera Deputaților proiectul de lege inițiat de USR prin care autoritățile locale ar fi fost obligate să dezbată și să voteze inițiativele cetățenești în maximum 40 de zile.

„În forma actuală, Codul administrativ nu prevede un termen în care o inițiativă cetățenească să fie dezbătută și votată, drept pentru care sunt numeroase situațiile în care autoritățile locale ignoră pur și simplu voința cetățenilor.

Iniţiativa corecteazeă această situație şi instituie un termen de 40 de zile, suficient de mare pentru ca aparatul administrativ al primăriei sau consiliului județean să poată documenta și pune pe ordinea de zi a ședințelor de comisii și plen respectivele inițiative cetățenești“, a transmis Remus Negoi.

Proiectul respins presupune o modificare destul de simplă a Codului Administrativ, dar care trebuia făcută de foarte mult timp, în condițiile în care, de multe ori, administrațiile locale uită că au fost alese ca să rezolve problemele cetățenilor.
„Din interese obscure, sunt primari care ignoră miile de semnături strânse de la cetățeni pentru diferite proiecte, aşa cum se întâmplă la Mangalia în cazul Pădurii Comorova. Primăria Mangalia a blocat inițiativa cetățenească pentru salvarea Pădurii Comorova, singura pădure costieră din România. Deși este semnată de mii de cetățeni, inițiativa e ignorată de aproape 3 ani, motiv pentru care a fost sesizată instanța.

Aleșii locali sunt în slujba cetăţenilor, iar iniţiativele venite de la cetăţeni nu trebuie ignorate!“

După respingerea din Camera Deputaților, proiectul intră în dezbaterea Senatului.“, a mai completat Negoi.

Actualitate