Eveniment

Postezi pe FB poze cu mașini parcate de „un bou”? Riști amendă de 30.000 lei

Potrivit legii, dacă se vede clar numărul de înmatriculare, proprietarul mașinii are dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea nu este deloc mică, și poate ajunge până la 30 de mii de lei.

Scris de 
 pe data 
11 noiembrie, 2021

Pe Facebook există numeroase grupuri destinate șoferilor care parchează neregulament, de genul „Parchez ca un bou”. Internauții postează fotografii cu autoturisme parcate neregulament, stârnind reacții și comentarii din partea celorlați membri ai grupurilor.

Ce nu știu aceste persoane este că sunt pasibile de amenzi ce pot ajunge și la 30.000 lei, dacă șoferul „incriminat” în postare face plângere la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit legii, dacă prin fotografiile postate pe rețelele de socializare se pot distinge numărul de înmatriculare sau alte elemente ce pot duce la identificarea mașinii, cel care a „parcat ca un bou” devine victimă și va avea câștig de cauză.

„Dacă se vede clar numărul de înmatriculare, proprietarul mașinii are dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea nu este deloc mică, și poate ajunge până la 30 de mii de lei. Mai grav este când în urma postării mașina este și vandalizată, pentru că pot fi cerute despăgubiri în instanță”, spun experții în GDPR.

Ceea ce este și mai grav, dacă în urma postării mașina cu pricina a fost vandalizată, o simplă fotografie făcută spre amuzament sau chiar și din indignare se poate transforma inclusiv în dosar penal.

În situația în care prin postarea respectivă cel care a postat determină și o distrugere a unui bun, atunci postarea atunci se va trage la răspundre penală persoana care prin postare instigă la săvârșirea de infracțiuni”, a declarat avocatul Cristian Ene pentru DIGI24.ro

Actualitate