Mai exact, Teodosie a cerut enoriașilor să trimită individual petiții pe adresa de e-mail a Prefecturii prin care să ceară redeschiderea unităților de cult.

Potrivit prefectului George Niculescu, în ultimele zile, peste 600 de petiții au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituției Prefectului – Județul Constanța. În aceste solicitări venite din partea cetățenilor, se cere deschiderea lăcașelor de cult ortodoxe din județul Constanța, pentru enoriașii care doresc să participe la slujbe.

George Niculescu precizează că demersul a fost inițiat de Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea înaltului prelat ÎPS Teodosie, care a instruit credincioșii cum să realizeze aceste solicitări și cum trebuie trimise, motivând că „orice altă formă de petiție online nu are niciun efect juridic, pentru că petițiile trebuie adresate cuiva”.

În fața acestui asalt coordonat de Teodosie, prefectul George Niculescu a făcut mai multe precizări, subliniind din capul locului faptul că siguranța cetățenilor este mai presus de interesele și problemele financiare ale preoților.

În primul rând, spune Niculescu, reglementările Ordonanțelor Militare în vigoare nu pot fi modificate pe parcursul stării de urgență, iar prefectul județului Constanța nu poate dispune exceptarea de la regulile impuse. Ceea ce Teodosie știa dar a preferat calea manipulării enoriașilor.

De asemenea, recomandările specialiștilor au în centrul lor nevoia de distanțare sociale în orice context, inclusiv religios, pentru ca virusul să nu se răspândească printre oameni.

Dreptul la religie este garantat prin Constituție fiecărui cetățean român, indiferent de confesiune; dacă ar fi să se aprobe măsuri relaxate pentru un cult, nu pot rămâne alte confesiuni cu restricții. Iar în condițiile actuale, ridicarea restricțiilor în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase poate reprezenta un factor de risc însemnat”, a declarat prefectul Niculescu.

Mai mult decât atât, acesta a declarat că nu există dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie precum că: „Biserica nu infectează!” (afirmație făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului), prefectul amintind de cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a fost internat fiind confirmat pozitiv cu COVID-19.

În concluzie, Prefectura Constanța anunță că nu poate fi de acord cu relaxarea măsurilor în ceea ce privește deschiderea bisericilor creștin-ortodoxe, în vederea participării enoriașilor la slujbe, atât timp cât încă este instituită starea de urgență.

Îmi permit să-i recomand, cu toată considerația, înaltului prelat ÎPS Teodosie, să facă în continuare demersuri clare prin care să transmită un mesaj de unitate, de răbdare și de smerenie tuturor credincioșilor.

Cu toții trebuie să înțelegem că ne vom putea reîntoarce în biserici abia după ce restricțiile vor fi relaxate. Iar această relaxare va veni doar prin respectarea Ordonanțelor Militare și prin păstrarea unei conduite responsabile din partea tuturor cetățenilor acestei țări.

Și eu sunt printre cei mulți care abia așteaptă ca viața să se întoarcă la normal, iar aici discutăm inclusiv de mersul în biserică, deplasarea liberă și tot ceea ce presupune o existență normală, liniștită.

La o astfel de viață ne vom întoarce dacă toți ne facem datoria, în continuare. Autoritățile își vor duce, mai departe, misiunea de organizare, iar medicii și asistentele, eroii din prima linie a luptei împotriva COVID-19, sunt sigur că vor găsi resursele necesare să fie, în continuare, la înălțime.

Cu toții trebuie să-i sprijinim pe cei din sistemul sanitar, cei care fac minuni în fiecare zi. Grăitoare este ponderea de vindecări din Constanța, de aproximativ 75%.

Așadar, cel mai important este să rămânem sănătoși, optimiști și răbdători. Din ultimele date oficiale, de pe data de 15 mai vom începe să revenim, pas cu pas, la viețile noastre. Totul ține de noi!”, a declarat George-Sergiu NICULESCU, prefectul județului Constanța.

 

(Visited 9.424 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.