Constanța

Primăria, un nou experiment cu sensuri unice în Tomis Nord. Traficul rutier, reconfigurat complet

Sursa foto: Primaria Constanta

Prezentată ca o eventuală soluție pentru decongestionarea traficului cu mari probleme din zona școlii nr. 29 „Mihai Viteazul“, Primăria Constanța anunță un plan de resistematizare rutieră și pietonală pentru părinții care își duc și aduc copiii la școală cu mașina.

Scris de 
 pe data 
25 octombrie, 2019

Astfel, pentru fluidizarea traficului pe strada Cișmelei, vor fi introduse două sensuri unice pe Aleea Lotus și strada Nufărului, iar stația de autobuz va fi mutată mai aproape de școală. Totodată, atât în fața intituției de învățământ, cât și în zona din spate, vor fi create zone speciale de refugiu pentru părinții care își aduc sau își iau copiii de la cursuri.

Zona devine una cu mari probleme în trafic la orele în care elevii sunt aduși și apoi luați de la școală, iar noile reglementări au fost aplicate în urma discuțiilor dintre Primăria Municipiului Constanța, conducerea unității de învățământ, compania de transport în comun, Poliția Rutieră și administratorul tramei stradale, S.C. Confort Urban.“, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

În zona noii stații de autobuz, trotuarul a fost prelungit și reabilitat și a fost creat un culoar pe care elevii pot ajunge din stație chiar până în curtea școlii și a fost amenajată o zonă în care părinții pot opri autoturismele pentru ca elevii să coboare din mașină, să fie preluați de cadre didactice, pe trotuar și să fie însoțiți apoi către cursuri.

Cu toate cestea, Primăria, conducerea unității de învățământ și reprezentanții companiei de transport îi încurajează pe părinți să ia în considerare varianta trimiterii copiilor la școală cu autobuzul, urmând ca aceștia să fie preluați din stație de profesori voluntari și polițiști locali.

Este un proiect la care lucrăm de câteva luni împreună cu Primăria, Confort Urban, RATC, ne-am întâlnit de mai multe ori să vedem cum ar fi mai bine și cum ar fi în primul rând copiii în siguranță, din cauza problemelor care apar în fața școlii și a blocajelor, din cauza ambuteiajelor pe strada Cișmelei, chiar și copiii care vin cu autobuzul întârzie spre școală”, a declarat directorul școlii nr. 29, Denis Ion Ciorogaru.

În completarea acestor măsuri a fost creată o altă zonă de drop on-drop off, în spatele școlii, pe strada Nufărului. Aici, treptele și trotuarul au fost reabilitate și a fost amenajat un alt culoar pietonal dinspre strada Sucevei.

Strada Nufărului va deveni arteră cu sens unic dinspre Aleea Lotus spre strada Suceava, iar pe Aleea Lotus, sensul unic se va institui dinspre strada Suceava spre aleea Umbrei. Părinții sunt sfătuiți să folosească această rută pentru a-i aduce pe copii la școală.

La orele de vârf, echipajele poliției locale vor dirija ciculația și îi vor supraveghea pe copii.

Pe de o parte, acest proiect pilot este menit să fluidizeze traficul rutier pe strada Cișmelei și pe de altă parte vine ca o facilitate pentru părinți și copii. Pe de o parte am mutat stația spre școală, în completare s-a amenajat un pasaj pietonal.

Acest proiect vorbește despre modul în care copiii vor ajunge cu autobuzul până la școală, cadrele didactice și-au dat acordul să preia copiii și ca un prim pas până la momentul în care ei vor călători numai cu autobuzul am creat o zona de drop on drop off, o zona în care părinții care vin cu mașina își vor lăsa copiii iar profesorii îi vor prelua”, a declarat directorul Companiei de Transport în comun, Bogdan Niță.

Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 noiembrie.

 

Actualitate