Social

Prognoza ANM: Octombrie, lună de vară la Constanța. Când vor veni ploile

Scris de 
 pe data 
2 octombrie, 2023

Luna octombrie va fi mult mai caldă decât normalul perioadei, iar precipitațiile vor lipsi în județul Constanța.

Vremea se menține însorită pe parcursul aproape întregii perioade, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci. Maximile în județul Constanța se vor situa în jurul temperaturii de 20-25 grade C în prima parte a lunii octombrie, vremea caldă urmând să fie prezentă inclusiv în ultima săptămână a lunii.

Precipitațiile vor fi ocazionale, în cantități nesemnificative și pe suprafețe mici.

Octombrie a debutat, de asemenea, cu o vreme caldă. Temperaturile se vor situa frecvent între 20-27 grade Celsius până la finalul primei decade din cea de-a doua lună de toamnă, chiar dacă săptămâna va debuta cu valori ușor în scădere. Totuși, acestea vor caracteriza o vreme în general frumoasă și caldă. Estimările indică faptul că în continuare,  vremea va rămâne caldă, mai ales din 16 până în 30 octombrie. Septembrie a adus noi recorduri, abaterea termică pozitivă de 3,5 grade a făcut să fie a doua cea mai caldă lună septembrie din istoria măsurătorilor, după septembrie 1994 când abaterea termică pozitivă a fost de 4,2 grade. Ieri au fost 31 de grade la București Filaret și la Calafat,” a declarat Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit adevarul.ro

Luni, 2 octombrie, vremea se va răcori în jumătatea de sud a teritoriului, iar în toate regiunile valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru începutul lunii octombrie.

Temperaturile maxime se vor încadra între 18 şi 25 grade, iar cele minime, în general, între 3 şi 13 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în prima parte a zilei în regiunile sudice şi la munte, unde izolat va ploua slab.

Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu intensificări, ziua, în Moldova, Bãrãgan, Dobrogea şi pe crestele montane, unde la rafală, pe alocuri, se vor atinge viteze, în general, de 40…50 km/h. Izolat, dimineaţa şi în a doua parte a nopţii, se va semnala ceaţă în special în centrul ţării.

Actualitate