Actualitate

RAR: Anvelopele de iarnă NU sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Ce cauciucuri ALL Seasons sunt acceptate

Inspectorii RAR precizează că nu există în lege obligativitatea ca de la 1 noiembrie autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă

Scris de 
 pe data 
21 octombrie, 2022

Registrul Auto Român (RAR) demontează mitul anvelopelor de iarnă care ar trebui montate pe mașini de la 1 noiembrie. Inspectorii RAR precizează că nu există în lege obligativitatea ca de la 1 noiembrie autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă, ci acestea sunt obligatorii, indiferent de anotimp, dacă drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.

„Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri.

CITEȘTE ȘI: RAR a lansat aplicaţia care te ajută să afli istoricul unei mașini la mâna a doua

Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, se arată într-un comunicat al Registrului Auto Român.

Ce anvelope all seasons sunt acceptate

De asemenea, Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. „Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională. Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, precizează inspectorii RAR.

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Actualitate