Externe

Război Ucraina. Rușii fug din Herson de teama unui nou măcel

Războiul din Ucraina continuă să aducă eșecuri pe bandă armatei lui Putin. După ce au pierdut toată zona Harkov, rușii fug acum și din Herson.

Scris de 
 pe data 
22 octombrie, 2022

Forțele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru și a finalizat construcția unui pod de pontoane de-a lungul podului avariat Antonovski din Herson, în sudul Ucrainei, se arată în evaluarea din 22 octombrie a Ministerului britanic al Apărării.

Pe de altă parte, în ultima analiză a situației de pe câmpul de luptă efectuată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) se arată că armata rusă a început retragerea din regiunea Herson. Forțele lui Putin vor continua, cel mai probabil, să se retragă în ordine în următoarele săptămâni și ar putea avea dificultăți în condițiile în care trupele ucrainene ar decide să atace, informează adevarul.ro.

Potrivit raportului Ministerului britanic al Apărării, „cu toate că utilizarea podurilor grele din pontoane a fost aproape sigur inclusă în planificarea din epoca sovietică pentru operațiunile din Europa, este probabil pentru prima oară când armata rusă a avut nevoie să utilizeze acest tip de pod de zeci de ani.

Utilizarea barjelor civile a oferit probabil Rusiei „beneficii materiale și logistice suplimentare” după ce armata a pierdut cantități semnificative de echipamente militare și personal de inginerie pe parcursul războiului cu Ucraina”.

Trupele ruse, carne de tun pentru ucrainieni

Retragerea rusă din vestul Hersonului are nevoie de un detașament rus care să fie păstrat pe linia de contact pentru a o apăra împotriva atacurilor ucrainene, pentru a proteja forțele rusești pe măsură ce se retrag.

Un astfel de detașament trebuie să fie bine antrenat, profesionist și pregătit să moară pentru compatrioții săi pentru a-și îndeplini eficient această sarcină.

Este foarte puțin probabil ca rezerviștii nou mobilizați și slab pregătiți ai Rusiei să reziste unui contraatac ucrainean dacă forțele ucrainene ar alege să atace și să urmărească forțele care se retrag.

Colapsul unui detașament de rezerviști mobilizați rămas în contact ar duce probabil la o descindere ucraineană de aceeași amplitudine cu ofensiva contra forțelor rusești din Harkov.

Adjunctul șefului Departamentului Operațional Principal al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksiy Hromov, a apreciat joi că este posibil ca liderii militari ruși să retragă „cele mai capabile de luptă unități” din partea stângă a regiunii pe malul drept al râului Dnipro și să lase soldați mobilizați pentru a acoperi retragerea.

Forțele rusești vor încerca probabil să arunce în aer barajul de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka pentru a-și acoperi retragerea și pentru a împiedica forțele ucrainene să urmărească forțele rusești mai profund în regiunea Herson.

Forțele rusești vor da aproape sigur vina pe Ucraina pentru atacul asupra barajului, așa cum a evaluat anterior ISW.

Actualitate