Umor

Săpăturile, oprite pe Aurel Vlaicu. A fost descoperit mormântul faraonului cu origini tragice Tutenkhur Edil

Editare foto: Constanta de Azi
 pe data 
4 noiembrie, 2022

Descoperire arheologică fără precedent pe eternul şantier de pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa. În timp ce săpa random în încercarea de a descoperi o conductă RAJA, despre care se crede că s-ar fi aflat în zonă, unul dintre muncitori a dat peste un mormânt antic.

Echipa de arheologi venită la faţa locului a constatat că mormântul are o vechime de peste 5.000 de ani. Surpriza cea mare a venit când în interior a fost descoperit un sarcofag cu o mumie care, porivit specialiştilor, aparţine unui faraon cu origini tracice, numit TutenKhur Edil.

Admitere Ovidius Constanta 2023

„Aşa ceva este unic în lume!“, spune arheologul egiptean, de renume mondial, Namke Fakeakasa. „Conform inscripţiilor găsite aici, acest faraon avea şi alte rude, despre care credem că s-ar afla îngropate tot în această zonă. Vorbim despre fratele său mai mic, Unshutinkhur PrimAare, un văr de-ai lor, Marsh Laef Orye, şi, bineînţeles soţia acestuia, regina Tenmor TziTey – vedeţi, femeile erau îngropate cât mai departe de bărbaţi, ca nu cumva să-i toace la cap şi în viaţa de apoi.“

Actualitate