În şedinţa din 7 mai 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, menționează un comunicat al BNR.

De asemenea, conducerea băncii centrale a dispus și „majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an de la 3,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se mai arată în comunicat

Creșterea dobânzilor favorizează scumpirea creditelor în lei, însă creează premise pentru acordarea de bonusuri mai mari pentru deponenți.

De asemenea, scumpirea creditării ar putea veni pe fondul majorării costurilor cu care băncile comerciale iau împrumuturi de la Banca Națională, dar şi prin crearea unui nou spaţiu de creştere ROBOR, indice important în calcularea dobânzilor creditelor în lei.

Astfel, băncile comerciale ar putea acorda deponenților dobânzi mai mari pentru banii economisiţi, deoarece și băncile vor beneficia de o rată mai mare la facilitatea de depozit.

 

(Visited 111 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.