Actualitate Politică

Stelian Ion (USR): În luna martie, Iohannis-călătorul a cheltuit mai mult decât media costurilor cu deplasările prezidențiale timp de un an în perioada 2016-2021

Scris de 
 pe data 
19 aprilie, 2023

Un articol publicat de Europa Liberă arată că, potrivit execuției bugetare publicate de Administrația Prezidențială pentru luna martie, deplasările externe ale preşedintelui Klaus Iohannis au costat 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. Suma reprezintă aproape 40% din întregul buget alocat deplasărilor externe pentru 2023.

Potrivit unei alte anchete, publicată pe 15 martie, o zi de călătorie a preşedintelui costă aproximativ 100.000 de euro.

Vorbim despre bani publici, de la buget, cheltuieli pe care Administrația Prezidențială, cu un mare dispreț față de interesul public, le ține secrete“, a reacţionat deputatul USR, Stelian Ion.

În martie, Iohannis-călătorul a cheltuit mai mult decât media costurilor cu deplasările prezidențiale timp de un an (nu o lună!) în perioada 2016-2021. Cum mandatul se apropie de final, președintele Iohannis recuperează și a început, din 2022, să călătorească mai mult, mai exotic și mai scump.

Acum, familia prezidențială se află într-un turneu de 8 zile în Brazilia, Chile și Argentina, cu aceeași aeronavă de lux cu care a fost și în Japonia, pe care a plătit mult mai mult decât dacă ar fi închiriat un avion de la TAROM.

Tupeul lui Iohannis, dublat de lipsa de transparență în cheltuirea banilor publici, este imaginea care va dăinui și după ce va părăsi Palatul Cotroceni, în 2024. Va lăsa vistieria goală, dar va avea o bogată colecție de fotografii din vacanțe“, a mai spus Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Europa Liberă, șeful statului a cheltuit, în 2022, pe deplasări externe, 17 milioane de lei (3,4 milioane de euro). În primele două luni din 2023, cheltuielile sunt de 1,8 milioane (360 de mii de euro).

Actualitate