Țânțarii fac prăpăd la Constanța: Cinci cazuri de West Nile și un deces
Fiindcă nu s-a făcut dezinsecție în oraș, Constanța a fost invadată de țânțari. Ca niciodată, orice ieșirea în spațiu liber seara sau dimineața devreme te transformă în victimă sigură a insectelor. Din păcate, pe lângă disconfort, țânțarii transmit și boli grave, cum ar fi virusul West Nile. Astfel, la Constanța, DSP a confirmat ieri existența a 5 cazuri de persoane infectate și un deces.
„La nivelul județului Constanța, conform „Metodologiei de supraveghere și control a infecției cu virus West Nile’’, s-au confirmat până în prezent 5 cazuri de îmbolnăviri prin infecția produsă de virusul West Nile (VWN) – boala transmisă prin înțepătura de tânțari, dintre care și un deces.
De asemenea, s-a înregistrat și un caz probabil de îmbolnăvire prin infecția cu virusul West Nile.
Având în vedere existenta unui risc major de imbolnavire cu virusul West Nile, Directia de Sanatate Publica a Judetului Constanta este in masura sa faca urmatoarele recomandari catre populatie:
– sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;
– sa utilizeze substante chimice repelante de tantari;
– sa impiedice patrunderea tantarilor in casa (plase protectie);
– sa asigure desecarea baltilor de apa din jurul gospodariei;
– sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer”, se arată în comunicatul DSP Constanța.
În mesajul transmis de DSP nu se precizează, însă, de existența vreunui copil suspectat că ar fi contactat virusul, lucru semnalat de o cititoare printr-un mesaj trimis pe adresa redacției.
„Vă scriu ca să vă atrag atenția asupra numărului de cazuri confirmate la Constanța de meningoencefalită dată de West Nile, boala transmisă de țânțarul tigru. Toți acești pacienți sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase.
Săptămâna trecută un bărbat din Peștera a decedat, iar în prezent sunt internate cel puțin patru persoane, dintre care și un copil de vreo 7 ani cu suspiciune”, ne-a transmis Diana Mihu, precizând că autoritățile nu au comunicat aceste lucruri și că substanța pe care o folosesc cei delegați să asigure zonele din oraș împotriva țânțarilor nu produce niciun efect.
„Tatăl unui coleg de muncă este de două săptămâni la terapie intensivă în același spital, analizele au sosit și au confirmat virusul. Problema este că autoritățile nu au ieșit cu niciun comunicat oficial, stropesc cu apă de ploaie boscheții, iar acest țânțar tigru nu pare absolut deloc deranjat de substanța cu care zice Primăria Constanța că stropește.
Zilele acestea voi trimite o adresă către Primărie în care voi solicita în scris informații cu privire la firma contractată să stropească, denumirea substanței, etc”, a mai spus Diana Mihu.
Desigur, informația privind suspiciunea infectării unui copil cu virusul West Nile, neprecizată în comunicatul DSP Constanța, a fost infirmată de purtătorul de cuvânt al Direcției, Cristina Schipor, care a menționat că nu există un astfel de caz.
„Sunt cinci persoane confirmate, una a decedat, iar alta este suspectă – am trimis deja probele prelevate la Cantacuzino și așteptăm rezultatul. Pacienții sunt în stare bună. În ceea ce privește copiii, nu există nicio suspiciune”, a declarat pentru Constanța de Azi purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSP) Constanța, Cristina Schipor.
Informația a fost infirmată și de directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, care a precizat că în cazul celor mici nu au existat niciodată suspiciuni, motiv pentru care nu li se fac nici recoltări.
„Nu există copii cu suspiciuni, la copii nici nu se recoltează pentru că nu a existat niciun caz de suspiciune până acum, nici anul aceste nici în anii trecuți, chiar dacă am auzit și varianta asta: un copil cu West Nile. În spital noi nu avem niciun copil, nu știu de unde l-au scos și pe acesta. Nu am avut niciun caz, nici măcar de suspiciune. La copii e altă poveste, sunt meningoencefalite cu enterovirusuri, dar anul acesta nu am avut”, a declarat pentru Constanța de Azi, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Cambrea Claudia.