Actualitate Constanța

Teodosie, judecat de Sinodul BOR pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină“

sursa foto: romaniatv
Scris de 
 pe data 
9 februarie, 2024

Potrivit Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu va fi judecat de Sfântul Sinod pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

Anunțul vine la scurt timp după ce între conducerea BOR și ÎPS Teodosie au existat în ultima vreme mai multe conflicte, din cauza declarațiilor controversate lansate de ierarh în spațiul public. În plus, arhiepiscopul este cercetat și de DNA, pentru cumpărare de influență.

Cancelaria Sfântului Sinod amintește, într-un comunicat de presă, că solicitarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de mitropolie a fost respinsă încă din martie 2003.

Totuși, în ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca probema să fie reintrodusă pe ordinea de zi. „De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, se arată în comunicat.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se mai arată în comunicat. De altfel, subiectul a dus la un război al declarațiilor între Teodosie și conducerea BOR.

În 2021, când a readus din nou în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, reacția conducerii BOR a fost categorică. Solicitarea arhiepiscopului Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, a conchis Sfântul Sinod.

Actualitate