La doar trei zile după ce a împărtășit copii cu aceeași linguriță, lăsând enorioașii să se înghesuie pe treptele catedralei arhiepiscopale, ÎPS Teodosie vrea să demonstreze, din nou, că pentru el și instituția pe care o conduce, regulile și recomandările în vreme de pandemie nu se aplică.

Astfel, profitând de perioada de relaxare aplicată în cadrul stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a dat directive ca slujba de Înviere să fie reorganizată, invitând credincioșii să participe la toate bisericile și mănăstirile din județul Constanța.

Învierea Domnului are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopţii, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine.

Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioşii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Astfel, slujba va fi oficiată „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști.”

Arhiepiscopia motivează decizia ca fiind „dorințe neîmplinite ale credincioșilor de a se împărtăşi la Liturghia Învierii din noaptea de Paşti și de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcușului spre Înviere”.

Fără a da asigurări sau măcar a menționa dacă în timpul slujbei vor fi luate minime măsuri de protecție împotriva răspândirii infectării cu noul coronavirus, reprezentanții Arhiepiscopiei anunță în schimb că Lumina oferită va fi cea adusă de Paști de la Ierusalim.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului mai informează că și Paștele Blajinilor va fi repetat în ziua de joi, 28 mai, când „preoţii pot pomeni în cimitire pe cei adormiţi precum la Paştele Blajinilor.”

 

(Visited 8.136 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.