Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav“, era una dintre declarțiile făcute de secretarul de stat, Raed Arafat cu privire la țigările electronice.

Declarațiile au stârnit reacții atât în spațiul public, cât și rândul asociațiilor și ONG-urilor ce militează împotriva consumului de tutun.

Asociația Tomis Antidrog din Constanța se alătură demersului public inițiat de Raed Arafat și avertizează că metodele de marketing gen „testează gratuit“ nu fac decât să încurajeze fumatul de la vârste fragede în balanță cu idea subliminală „sunt mai puțin nocive“.

În realitate, potrivit medicilor specialiști care au analizat noile țigări electronice, dispozitivile de tip IQOS, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, conţin de patru ori mai multă nicotină decât ţigaretele obişnuite şi reprezintă o bombă cu ceas pentru sănătate.

Asociația Tomis Antidrog Constanța prezintă două aspecte importante pe care ar trebui să le luați în considerare în momentul în care alegeți să folosiți aparatele de tip IQOS.

În primul rând, o problemă este dată de foița de aluminiu ce protejeaza tutunul din țigări, pentru a nu exista riscul unui foc deschis. Conform specialiștilor, acea folie, în momentul în care este încălzită, poate duce la apariţia unor boli precum ar fi osteoporoză şi Alzheimer. Folosită pe timp îndelungat această duce la demenţă stări de vomă şi de greaţă.

George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog din Constanța

Deşi este greu de crezut acest lucru, trebuie să ştiţi că aluminiul duce la multe dereglări hormonale în viaţa noastră. Folia de aluminiu a fost interzisă și in industria alimentară, cum ar fi la recipientele de gătit“, susține George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța.

Un al doilea aspect extrem de nociv este înlocuirea filtrului clasic cu un filtru din PVC.

Pe cât este de toxic, pe atât este de “prezent” în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv.

Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor“, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Numeroase cercetări au aratat ca unele tipuri de plastic ne afectează direct sănătatea.

Un studiu realizat in cadrul Programului Național de Toxicologie, condus de Național Institutes of Health din SUA, a arătat impactul asupra sănătății pe care îl are Bisfenolul-A (BPA), cel mai periculos compus al plasticului policarbonat, prescurtat PC (tip 7) – acel plastic dur.

PVC-ul se gaseste în recipiente de mâncare, în perdelele de duș, jucării, sticle de ulei vegetal, ambalaje de cosmetice, materiale medicale (mânuși chirurgicale, tuburi, pungi pentru sânge, măști de oxigen).

 

(Visited 4.608 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.