Protecția Consumatorului transmite că a fost derulată o acțiune ce vizează comerțul cu peste proaspăt, din import, al marilor lanțuri de magazine.

Au fost controlaţi, la nivelul judeţului Constanţa, 11 operatori economici și au fost retrase de pe piață 4.897 kg de peşte, în valoare de 127.812 lei.

Din primele verificări, inspectorii au constatat că, deşi pe etichetă scria că peștele din import este în termen de valabilitate, produsul are aspect degradat, lipsa branhiilor ca element de evaluare, o cantitate insuficientă de gheaţă în timpul depozitării sau transportului și termene diferite pentru produse similare.

Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48 – 72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import, îşi arogă termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare.

Diferenţa de calitate este notabilă şi au fost cazuri în care am depistat peşte putrezit, dar conform etichetei, încă în termen! (…) Nu suntem pelicanii Europei şi, mai mult, pescarul şi peştele autohton au dreptul la şanse egale!“, spune şeful OPC Constanţa, Horia Constantinescu, citat de Adevarul.ro

Au fost aplicate amenzi în valoare de 72.000 lei şi 13 avertismente. În urma acestei acţiuni se va propune autorităţilor cu competenţă în materie, modificarea actelor normative pentru alinierea pieţii la aceleaşi reguli şi eliminarea celor care până acum au procedat ilegal“, au transmis reprezentanţii CJPC Constanţa.

 

(Visited 705 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.