Constanța

Un alt spațiu verde din Constanța va fi distrus pentru apariția unui bloc de patru etaje

În timp ce Primăria Constanța se laudă pe Facebook cu lucrări de toaletare a spațiilor verzi, dezvoltatorii imobiliari vin și ei cu lucrările lor din mii de tone de beton ce urmează să „toaleteze“ alte spații verzi, însă despre acestea administrația locală nu anunță nimic, doar aprobă.

Scris de 
 pe data 
30 mai, 2019

Un bloc cu patru etaje urmează să răsară pe spațiul verde din zona Bulevardul 1 Mai Vechi, intersecția cu Aleea Timonei, în apropierea căminelor studențești ale Universității Maritime Constanța. Construcția, cu tot cu împrejurimile ei betonate, se va întinde pe o suprafață de 378 metri pătrați.

Proiectul este inițiat de firma SC Aries Shipping Agency SRL, iar Primăria Constanța a publicat raportul informării și consultării publicului privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru teritoriul delimitat de bulevardul 1 Mai Vechi la est și aleea Timonei pentru un bloc D+P+4E.

Povestea a început din anul 2017, când firma Aries a solicitat Primăriei Constanța emiterea avizului de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului. În 22 marie 2019, societatea a început procedura de informare și consultare a publicului cu privire la PUZ-ul construcției.

Respectând procedurile, pentru că așa dispar spațiile verzi din Constanța, au fost emise cinci notificări către proprietari, persoane fizice și juridice din zona de studiu. Astfel, locuitorii din zonă au fost invitați să consulte documentația de urbanism, disponibilă la sediul Primăriei Constanța.

La dezbaterea publică, constănțenii din zonă și-au manifestat nemulțumirea față de acest proiect. Oamenii care locuiesc în blocul C4 spun că apariția noului bloc le va obstrucționa lumina naturală. Totodată, este semnalat și faptul că noua construcție „va avea ca efect poluarea mediului, din cauza înmulțirii numărului de autovehicule, precum și ca urmare a reducerii suprafeței spațiului verde“.

Nerespectarea regimului de înălţime, întrucât noul imobil va fi mai înalt decât blocul C4, va determina încălcarea normelor în vigoare în materia construirii. Amplasarea imobilului poate determina surparea terenului, având în vedere surpările deja existente în perimetrul destinat construirii, precum şi a terenului situat de cealaltă parte a bulevardului 1 Mai-vechi“, se arată în expunerea reprezentanților locuitorilor nemulțumiți din zonă.

De cealaltă parte, elaboratorul PUZ-ului, SC ED Com ’96 SRL, spune că oamenii n-au dreptate și că proiectul lor nu va avea niciun impact negativ, că temerile oamenilor nu sunt justificate, că au fost respectate toate procedurile și că noul bloc va fi chiar o construcție frumoasă și futuristă ce va adăuga valoare zonei.

În urma analizării punctuale a observaţiilor emise de Asociaţia de proprietari nr. 4, despre care se constată că nu au legătură cu dispoziţiile legale aplicabile, nici cu situaţia de fapt, fiind în realitate temeri nefondate (…) Proiectul în discuție nu va avea niciun fel de implicații negative asupra zonei respective, dimpotrivă, se încadrează perfect în condițiile impuse de către legiuitor, după cum atestă studiile de specialitate realizate (…) Proiectarea în parametrii moderni va oferi un plus de valoare zonei, construcţia urmând a fi remarcată atât prin frumuseţea ei, cât şi prin accentele noi, futuriste, neexistând vreun impediment pentru care să nu poată fi autorizată şi edificată“, a tranmis elaboratorul PUZ-ului.

Între timp, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța:

 

Actualitate