Constanța

Un patinoar numit Constanța. Ninsoare s-a oprit de miercuri, orașul e tot blocat sub gheață

Ninsoarea s-a oprit de cinci zile, dar Constanța a rămas încremenită în gheață. Trotuare, străzi, alei, toate sunt acoperite cu un strat generos de gheață, punând în dificultate atât pietonii, cât și mașinile. Doar bulevardele și principalele artere comerciale au fost deszăpezite, după care utilajele au fost retrase.

Scris de 
 pe data 
2 decembrie, 2018

Dacă în cartiere nu se așteaptă nimeni ca Primăria să vină să deszăpezească sau să arunce antiderapant pe străzi, aceeași situație se regăsește inclusiv în centrul orașului. Toate străduțele și trotuarele sunt patinoare, pe care doar cei mai abili pot ajunge la destinație fără vreo trântă sau acrobații și echilibristică. Inclusiv străduțele din zona peninsulară, care duc spre Piața Ovidiu și „magnificul” târg de Crăciun sunt capcane de gheață.

Pavele sparte și desprinse au paralizat de data aceasta sub stratul gros de gheață. În această perioadă a explodat numărul tamponărilor, dar și al persoanelor care au ajuns la Urgență cu fracturi. Este imposibil pe multe străzi sau alei înguste să ții sub control autoturismul pe asemenea carosabil. Este de ajuns să ciupești puțin mai tare frâna sau să miști brusc de volan și ăla ai fost. Te duci sanie!

Trotuarele de pe bd-ul Tomis, spre exemplu, strălucesc efectiv sub lumina colorată a instalațiilor de Crăciun aruncate în copaci și pe stâlpi. Este clar că nu a trecut nici naiba pe acolo. Primăria nu e interesată de trotuare, iar agenții economici au lacăte pe prăvălii încă de vineri.

Luni dimineață, din păcate, ne vom duce copiii la școală patinând, fiindcă nici măcar în vecinătatea instituțiilor de învățământ nu s-a intervenit. Nu înțelegem de unde vine această nepăsare a autorităților locale, însă ea este molipsitoare de la mandat la mandat.

Ne amintim cum îi consola primarul Radu Mazăre pe constănțenii care stăteau cu mormanele de zăpadă sau gheață sub nas fără ca Primăria să miște vreun deget: „Până vin turiștii la vară, se topește gheața”. Pe același considerent probabil că merge și primarul Decebal Făgădău. De ce să pui angajații la treabă când, peste câteva zile, se încălzește și totul revine la normal. Cine și-a rupt mâna, piciorul să-i fie de bine, cine a scăpat doar cu o trântă să facă cinste!

 

Actualitate