Actualitate Politică

USR Constanța: Vergil Chițac dă dovadă de lipsă de consecvență și plagiază ideile altora

Editare foto: Constanta de Azi

Aflat la București, unde cere bani de la Guvern pentru subvenționarea gigacaloriei, primarul Vergil Chițac a declarat într-o intervenție televizată că nu știe dacă actualul preț pentru încălzire este corect și că este nevoie de un audit. Declarația primarului a stârnit o reacție din partea liderului consilierilor locali ai USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, care îl acuză pe edil că „plagiază ideile altora atunci când îi convine“.

Scris de 
 pe data 
3 decembrie, 2021

La Constanța este cea mai scumpă gigacalorie din țară (…) Eu sunt sigur că nu este valoarea reală. Valoarea reală cred că este puțin mai mare, dar nu o putem determina decât dacă facem un audit corect. Prețurile astea mari arată cât de vechi și de distrus este acest sistem pe care l-am moștenit“, a declarat Vergil Chițac, prin telefon, la Digi 24.

În urma declarației lui Chițac, Dumitru Caragheorghe a reacționat pe pagina sa de Facebook unde a transmis că primarul nu este consecvent în declarații și că „plagiază ideile altora atunci când îi convine“, făcâd referire la auditul RADET.

Uneori rămânem siderați de discursul primarului Vergil Chițac, care dă dovadă nu doar de lipsă de consecvență în declarații, dar se pare că, mai nou, plagiază ideile altora atunci când îi convine, mai ales în intervenții televizate.

Consilierii locali USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern în cadrul RADET (actuala Termoficare Constanța), care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei.

Deși a obținut votul consilierilor, demersul s-a lovit de reacția de scepticism a primarului Chițac, care, practic, l-a catalogat ca fiind inutil. Chiar ne acuza de populism atunci când spuneam că nu vedem de ce trebuie sa suporte constănțenii o creștere a prețului gigacaloriei pentru mizeriile ascunse sub covor în ultimii ani.

Astăzi, 3 decembrie, în cadrul unei intervenții televizate la Digi 24, domnul primar a declarat că nu știe dacă tariful gigacaloriei este corect și că „este nevoie de un audit care să determine acest lucru“.

Nu exclud și posibilitatea ca domnul primar să fi cântărit mai bine situația și acum să fie de acord cu noi, însă fair-play era să precizeze faptul că, atât ideea unui audit la RADET, cât și dispoziția de primar emisă înaintea începerii ședinței CL din 26 noiembrie este un demers al consilierilor USR Constanța.“, a declarat Caragheorghe.

Amintim că municipiul Constanța are, în prezent, cel mai mare preț al gigacaloriei din țară. De la 1 ianuarie 2022, prețul gigacaloriei către populație (consumatori casnici) se scumpește cu 80%, de la 250 la 450 lei pentru o gigacalaorie. Astfel, constănțenii racordați la sistemul public de termoficare vor primi facturi cu 80% mai mari începând cu luna ianuarie.

Vestea și mai proastă este pentru consumatorii persoane juridice, care nu vor mai avea subvenționat deloc tariful și vor achita gigacaloria la valoare de 1.337 lei, ceea ce înseamnă facturi de 3-4 ori mai mari.

Actualitate