Actualitate

Valori mai mici la creditare pentru persoanele fizice

Banca Națională a României (BNR) va micșora gradul de îndatorare al persoanelor fizice în cazul creditelor, începând cu 1 iulie 2018.

Scris de 
 pe data 
11 iunie, 2018

Potrivit unui regulament al BNR, valoarea creditelor pentru persoanele fizice va fi limitată, scrie wall-street.ro.

Așadar, gradul de îndatorare acceptat va ajunge, după 1 iulie, la 40% în cazul creditelor cu dobândă variabilă în euro, la 30% în cazul creditelor cu dobândă variabilă în lei, la 35% în cazul creditelor cu dobândă fixă în valută și 50% la cele de același tip de dobândă în lei, în condițiile în care, în acest moment, gradul de îndatorare acceptat ajunge și la 70% la creditarea ipotecară.

Această măsură va avea efecte semnificative asupra creditului în valută cu dobândă variabilă, cel mai accesibil credit de pe piață, întrucât permite angajarea celor mai mari sume drept credit, iar dobânda interbancară la euro este mult mai mică decât cea la lei.

De asemenea, decizia BNR va tempera piața imobiliară care a reînceput să dea semne de creștere în ceea ce privește numărul proiectelor, dar și prețurile percepute de dezvoltatori.

Pe fondul acestei decizii, nu este exclus riscul de a reveni la problemele din 2008 când, evoluțiile crescătoare ale prețurilor pe piața imobiliară și criza economică mondială au reprezentat o problemă majoră pentru mulți români, aducându-i în situația în care nu își mai puteau plăti ratele la bănci.

 

Actualitate