Actualitate Constanța

Vergil Chiţac promite din nou: Spitalul de Boli Infecţioase va fi redeschis pe 28 februarie – la cinci luni de la producerea incendiului

În timpul vizitei făcută la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (SCBI) de ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, primarul Vergil Chiţac a declarat că unitatea va fi redeschisă pe 28 februarie. Acesta este al doilea termen pe care îl dă edilul de la Constanţa. La data respectivă se vor împlini cinci luni de la incendiul devastator de la secţia ATI, în urma cărui au murit nouă persoane.

Scris de 
 pe data 
11 ianuarie, 2022

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a promis că autorităţile vor lua măsuri pentru a preveni „dispersarea personajului din spital“.

Amintim că în prezent, aproximativ 300 de angajați ai spitalului au fost detașați în alte spitale din județ și așteaptă să li se spună când vor putea reveni în spitalul de care aparțin. De asemenea, medici din cadrul spitalului au avertizat că în 6 luni de la incendiu spitalului i se poate retrage avizul ANMCS dacă nu-și reia activitatea în structura pentru care care și-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi.

„Trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate împreună. O echipă foarte competentă rodată să lucreze împreună este în pericol în momentul ăsta să se dezintegreze. Lucrul ăsta a fost subliniat atât de reprezentanţii sindicatelor care reprezintă angajaţii. Au avut un punct de vedere corect.

Dispersarea personajului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze şi în care să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID-19”, a declarat ministrul Rafila.

„Cred că trebuie să găsim o soluţie tranzitorie prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. Nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcţia de Sănătate Publică.

Punem pe primul loc siguranţa pacientului, în măsura în care dotările actuale din România în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească permit acest lucru.

Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie. Trebuie să tratăm sute, mii de pacienţi să-i salvăm. Colegii de la spitalul judeţean au făcut acest lucru.“, a mai completat ministrul Sănătăţii.

După ce a rostit câteva cuvinte şi a încercat să evite întrebările din partea presei, primarul Vergil Chiţac a spus că nu a vrut să intre în „tehnicalități care ar plictisi pe toată lumea“. Edilul a mai adăugat că termenul de 15 decembrie, pe care îl anunţase iniţial pentru redeschiderea unităţii, a fost o ambiţie şi a dat un nou termen.

„Nu există un termen, a fost nivelul meu de ambiție – 15 decembrie, din păcate, îmi asum, nu a putut fi respectat din motive obiective. (n.r. – când va fi redeschis spitalul) Într-o prognoză optimistă, 28 februarie”, a declarat primarul.

Declaraţia vine în condiţiile în care România se află în plin val 5 al pandemiei de COVID-19, iar municipiul Constanţa a depăşit rata de infectări de 3 la mia de locuitori, încadrându-se în scenariul roşu.

Conform noului termen dat de Chiţac, SCBI ar urma să fie redeschis la cinci luni de la incendiul din octombrie 2021, în urma căruia au murit nouă persoane.

Actualitate