Constanța

VIDEO. Constanța haitelor lui Zdreanță…

Dacă ar mai fi trăit, Zdreanță ar fi fost astăzi un câine fericit. Un întreg oraș s-ar fi vânturat pe sub botul său umed, un întreg spectacol urban, cu freamăt și agitație s-ar fi jucat zi de zi sub ochii săi de faianță. Fiindcă în Constanța de astăzi trăim în orașul unde câinii, fie ei oricât de zdrențuroși sau flocoși ar fi, stăpânesc străzi, cartiere, parcuri și parcări.

Scris de 
 pe data 
18 martie, 2019

Iubitorii de animale maidaneze și pisici de ghenă vor sări ca arși. Oricine îndrăznește să scoată un cuvințel despre haitele de câini dă dovadă de „atitudinea pro-hingherească”  și trebuie pus la stâlpul infamiei: blesteme, acatiste și un lung delir de înjurături. Ce nu înțeleg acești oameni este noțiunea de echilibru și civilizație.

Animalele nu au ce căuta pe străzi, pe lângă școli și prin parcuri, la fel de mult cum nu merită să fie chinuite și ucise doar pentru că nu au un stăpân. Iar în orice societate de bun simț, aici ar fi trebuit să-și facă simțită prezența Primăria, care are datoria de a gestiona problema câinilor și animalelor fără stăpân. De doi ani de zile însă, fenomenul este scăpat de sub control, municipalitatea constănțeană nefiind în stare să ia nicio măsură.

Câinii au rămas pe străzi, nesterilizați și bolnavi, s-au înmulțit, s-au adunat în haite, iar frigul și foamea i-au înrăit. Sunt sute de reclamații, sesizări din partea constănțenilor atacați și mușcați de câini, dar răspunsul este același: „nu se pot lua măsuri deoarece primăria nu are funcțional un serviciu de ecarisaj”.

Ca să fie clar, gestionarea problemei câinilor fără stăpân se poate face în multe feluri, eutanasierea acestor biete animale nefiind o soluție decât în anumite situații punctuale legate de stare de sănătate.

În același timp cu drepturile acestor animale, trebuie să ne amintim că și noi, cetățenii acestui oraș, avem dreptul de a fi în siguranță, de a ne trimite copiii la școală sau în parc la joacă fără teama că oricând pot fi victime ale câinilor.

Maidanezii trebuie strânși de pe străzi și ținuți în locuri special amenajate și îngrijiți, fără posibilitatea de a mai fi eliberați. Cine iubește animalele și își dorește să ia un câine, să o poată face  cu garanția că nu îi va da drumul la loc pe stradă, crezând că astfel a salvat bietul animal.

În momentul de față, spațiile publice de lângă blocuri sunt adevărate focare de mizerie, cu cuști improvizate, castroane cu ciorbă și resturi de mâncare aruncate, cu zeci de câini care prosperă și se înmulțesc sub ochii așa-zișilor „iubitori de animale”. O imagine nefirească pentru un oraș european, o situație de neacceptat în orice țară civilizată.

Primăria Constanța închide însă ochii, probabil de rușinea propriei neputințe. Se complace în situația de a nu lua nicio măsură, lăsând pe seama constănțenilor să-și dispute, chiar și violent, dreptatea și normalitatea într-un oraș care pare că și-a pierdut busola. Oameni revoltați după ce au fost mușcați de câini, părinți furioși, dar și apărători de patrupede pentru care sănătatea sau viața celorlați nu contează în această balanță a normalității.

 

 

Actualitate