Actualitate Constanța

Video. „VREM APĂ!“. Mesajul uriaș scris cu tractorul pe un câmp de fermierii constănțeni

Confruntați cu cea mai gravă secetă din ultimul secol, fermierii din Dobrogea au transmis un mesaj disperat prin care atenționează administrația centrală și pe cea locală. Mai bine de 80% dintre culturile din Dobrogea sunt afectate de secetă.

Scris de 
 pe data 
10 septembrie, 2020

Pe pământul uscat de secetă al unui câmp, cu ajutorul unui tractor, fermierii au scris mesajul „VREM APĂ!“.

În lipsa unor sisteme de irigații, desființate în cele mai multe locuri din țară, agricultura este pusă la grea încercare în acest an.

Fermierii speră ca Ministerul Agriculturii să reabiliteze sistemul de irigații din Dobrogea și să declare județul Constanța zonă calamitată, astfel încât agricultorii să își poată amâna plata ratelor către bănci.

Amintim că în luna august, sute de fermieri din Dobrogea au scos utilajele agricole pe drumurile din județul Constanța, cerând sprijinul Guvernului.

Ministerul Agriculturii a anunţat că în şedinţa de Guvern din 24 august a fost aprobată o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă din toamnă lui 2019 şi primăvara lui 2020. Totuși, fermierii spun că va fi dezastru inclusiv în 2021.

În unele părţi din România şi Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, după cum arată datele statistice.

Actualitate