Actualitate

Vinerea Mare ar putea fi considerată sărbătoare legală nelucrătoare

Senatul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Muncii, inițiat de deputatul UDMR, Szabo Odon, ce prevede ca Vinerea mare să fie considerată sărbătoare legală nelucrătoare.

Scris de 
 pe data 
21 februarie, 2018

„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul UDMR Szabo Odon.

Propunerea a fost adoptată de senat (prima cameră sesizată) cu 86 de voturi favorabile, chiar dacă proiectul legislativ de completare a art. 139 din Legea 53/2003 nu se afla inițial pe ordinea de zi, fiind introdus la solicitarea senatorului UDMR, Cseke Attila.

Conform Codului Muncii, în acest moment, există 14 zile de sărbători legale nelucrătoare pe an: 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun și două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Actualitate