Actualitate Constanța

„Vinerea Verde“ la Primăria Constanța. Angajaților li s-a propus să vină fără mașini la serviciu

Sursa foto: Primaria Constanta

Primarul Vergil Chițac a răspuns propunerii ministrului Mediului de lansare a campaniei „Vinerea Verde“ în tot mai multe instituții publice din țară. Astfel, edilul Constanței propune ca cel puțin o persoană din patru angajați ai primăriei să vină vinerea la muncă folosind transportul public.

Scris de 
 pe data 
12 martie, 2021

Campania „Vinerea Verde“ încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.

„Pentru a ameliora această problemă am adoptat programul „Vinerea Verde” prin care ne propunem ca la finalul fiecărei săptămâni de lucru să încurajăm folosirea mijloacelor de transport alternativ, astfel încât să facem trecerea spre o mobilitate urbană cu emisii scăzute, cât mai aproape de ZERO.

De ce transport? Pentru că transportul rutier este una dintre cauzele poluante cele mai periculoase, dat fiind că emisiile au loc la nivelul solului, aproape de oameni.

Și pentru că vrem să lucrăm prin puterea exemplului, în primă fază ne propunem ca minimum o persoană din patru angajați ai administrației locale să adere la această inițiativă verde.“, a transmis Vergil Chițac.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică.

Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a spus ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Actualitate