Mii de constănțeni s-au trezit, în pragul sărbătorilor de Paște, cu conturile bancare blocate de către ANAF. Motivul, neplata unor datorii către bugetul statului. Problema este însă că în numeroase cazuri este vorba despre datorii scoase din joben de ANAF de acum 5 ani, în urma unor regularizări, contribuții datorate și penalități, care, în toată această perioadă, nu au fost aduse la cunoștința contribuabililor.

La sfârșitul anului trecut, ANAF Constanța mi-a trimis o somație de plată cu suma de 1.200 de lei, constând în în diferențe de impozit anual regularizat, contribuții de asigurări sociale datorate și penalități, toate datând de acum 5 ani. Asta în condițiile în care anul trecut în vară am fost la ghișeul ANAF și am plătit totul la zi. Am și întrebat dacă mai am ceva de plată și mi-a spus că sunt la zero. Iar acum am datorii din 2013. Bineînțeles că am contestat, dar nu mai aveam chitanțe, dovezi. În realitate, nici nu știu pentru ce le datorez exact acești bani.

Este clar că au inventat niște sume pentru care nu poți găsi nicio justificare. Mai mult decât atât, mi-au imputat sume din contribuții sociale din perioada în care ANAF nici măcar nu avea în atribuții în acest sens. Ca să vă dați seama cât de mare este abuzul. Bineînțeles, contestația mi-a fost respinsă, iar acum m-au sunat de la bănci că mi-au pus poprire pe toate conturile. Abia după 4 zile după ce mi-a blocat conturile, am primit înștiințare de la ANAF că mi se va pune poprire, cu menținea că pot contesta decizia în termen de 15 zile de la comunicare. Păi ce să mai contest când ei au trecut deja la fapte. Ce mi se pare scandalos este faptul că eu și soția mea plătim impozite la stat de peste 5.000 lei, în fiecare lună, iar ei se comportă așa cu un contribuabil. Jenant, dar asta e România”, ne-a declarat George Z., un contribuabil supărat.

Culmea tupeului, ANAF a trecut inclusiv la executarea contribuabililor cărora are să le dea bani, și nu puțin. Un constănțean ne povestește că anul trecut a câștigat în instanță un proces împotriva statului privind taxa de poluare auto. A câștigat procesul, iar statul, prin Ministerul Finanțelor, trebuie să îi restituite suma de 5.200 lei, plus cheltuieli de judecată. Nu numai că nu a văzut niciun ban, dar i s-a pus și poprire pe conturi, culmea, tot pentru o datorie de acum 5 ani, în suma de 1.000 lei, despre care a aflat în urmă cu câteva luni: „Dacă ar fi avut măcar puțină decență, ar fi putut să se compenseze. Oricum ei au să îmi dea de 5 ori mai mulți bani. Acum, eu ce să fac? Pot să le pun și eu poprire pe conturi până îmi restituie banii datorați?”.

Citește și: Poveste incredibilă pe holurile ANAF Constanța. Părinți cu poprire pe conturi pentru datoriile firmei de catering de la grădiniță

Un alt caz asemănător a fost semnalat și de colegii de la Cuget Liber: ”Constănțeanca M.C. a primit, în luna noiembrie 2017, o somație de la ANAF pentru a plăti contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată în urma regularizării veniturilor din anul 2012, în valoare de 363 lei. Surprinsă că în 5 ani de zile nu a fost niciodată înștiințată că ar mai avea de plătit pentru contribuțiile de sănătate datorate pentru anul 2012, M.C. a făcut demersurile necesare și așa a aflat că cei 363 de lei ar reprezenta diferențe de regularizări din 2012 de care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța „uitase” să o înștiințeze.

Trecând peste acest fapt, așa cum reiese din chitanța eliberată de ANAF, la data de 11 decembrie 2017, M.C. a mers și a achitat cei 363 lei la Trezoreria Constanța situată pe strada Smârdan, chitanța fiind întocmită de referent Trașcă Nicoleta, fapt menționat pe document. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, pe 22 martie 2018, M.C. a început să fie sunată de reprezentanții băncilor unde are cinci conturi deschise. Toți o anunțau că se va executa o poprire în valoare de 363 de lei instituită de ANAF”.

Este clar că ANAF a plecat la vânătoare, cu scopul de a face rost de bani, cu orice preț. Mai grav este că a început să scoată din sertar datorii de acum 5 ani, despre care contribuabilii nu au fost înștiințați niciodată și nici nu au pârghiile pentru a demonstra că acele restanțe nu există. Pur și simplu, ANAF i-a luat pe constănțeni cu japca.

 

(Visited 18.707 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.