Actualitate Constanța

Autoritățile au confirmat: Teodosie, urmărit penal pentru „fals material în înscrisuri oficiale”

Arhiepiscopul Tomisului, unul dintre cei mai controversați reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) este din nou în atenția organelor de anchetă. După ce, în cursul zilei de joi, 7 aprilie, a fost prezent la sediul IPJ Constanța pentru a da declarații într-un dosar în care spunea că a fost citat ca martor și că a fost „o șicană“, Teodosie Petrescu este oficial urmărit penal.

Scris de 
 pe data 
8 aprilie, 2022

Potrivit Focuspress.ro, reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au confirmat că a fost începută urmărirea penală față de Macedon (Petrescu) Teodosie, în dosarul penal nr. 223|P12022, cu privire la infracliunea prevăzută de art. 288 Cod penal din 1969 (Vechiul Cod Penal), cu aplic art. 5 Cod Penal.

Conform sursei citate, înaltul ierarh este cercetat pentru „fals material în înscrisuri oficiale”.

În cadrul emisiunii „Dialog duhovnicesc“ de la Radio Dobrogea, moderată de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, înaltul prelat a declarat că fusese chemat la sediul IPJ pentru a fi audiat, în calitate de martor, cu privire la acordarea Ordinului Național Steaua României, în 2002, de fostul președinte PSD Ion Iliescu.

Am fost în calitate de martor, dar am constatat altceva, că e un denunț calomnios din parte unei persoane care a cerut referințe despre cărțile pe care le-am scris. Și s-au dat referințele. Nu a fost mulțumit. Astăzi am constatat că persoana care a cerut acele explicații pentru cărțile mele a depus un denunț calomnios“, a declarat Teodosie în cadrul emisiunii.

Vezi și: VIDEO. Teodosie îl laudă pe Putin: „Nu e negru, aşa cum îl prezintă toată lumea. Putin şi Medvedev sunt ctitori”

Ierarhul a mai susținut că știa ce i se pregătește și că este vorba despre „o șicană“ pusă la cale de cineva.

Am constatat că este real ceea ce se pregătește și, iată, nu eram martor deloc. Era o șicană pusă la cale de o persoană care, în mod oficial, a formulat denunțul calomnios ca o plângere penală. De aceea, am angajat pe avocatul Cuculis, care, imediat după ce se va închide dosarul ăsta, va depune o plângere penală în numele meu pentru denunț calomnios“, a spus ierarhul.

Citește și: 9 teze de doctorat coordonate de Teodosie, invalidate de CNATDCU pentru plagiat

ÎPS Teodosie nu este la prima întâlnire cu organele de anchetă penală. Cel care și-a dorit să devină mitropolit al Dobrogei, confirmat de instanță ca fiind colaborator al Securității, are în spate un bagaj de controverse. Teodosie a fost cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual în urma unui articol apărut în cotidianul România Liberă, în care jurnalişti relatau că i-au dat bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot (VEZI VIDEO MAI JOS). De asemenea, a mai fost cercetat penal pentru fraude cu fonduri europene în celebrul dosar al fermei de la Nazarcea. În ambele cauze a fost găsit nevinovat.

.

Actualitate