Constanța

Cod roșu de viscol la munte; Constanța sub avertizare meteo de vânt puternic

Constanța se află până joi seara sub cod galben de vânt puternic, în timp ce la munte a fost emisă o avertizare de viscol extrem.

Scris de 
 pe data 
17 ianuarie, 2023

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vânt pentru Constanța și cod roșu de viscol valabilă de astăzi, 17 ianuarie, ora 22, până miercuri, 18 ianuarie, ora 14.

La altitudini de peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

De asemenea, a fost emisă o avertizare cod portocaliu privind intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații intră în vigoare marți, la ora 22, și este valabil până miercuri, 18 ianuarie, la ora 14.

Avertizarea se referă la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali și la altitudini între 1.500 de metri și 1.800 de metri în Carpații Meridionali.

SĂ MAI ȘI RÂDEM: Aglomerație în urgența Spitalului. Din cauza viscolului, în City Park s-a format deja primul derdeluș

Astfel, la altitudini de peste 1.800 de metri în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h), în timp ce la altitudini între 1.500 de metri și 1.800 de metri în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30…50 l/mp și izolat de peste 60…70 l/mp.

Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie)

Vânt puternic pe litoral

A treia avertizarea emisă de ANM este un cod galben privind intensificări susținute ale vântului și cantități importante de apă în zona montană, valabil în intervalul marți, 17 ianuarie, ora 11 – joi, 19 ianuarie, ora 18.

Astfel, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1.500 de metri mixte.

Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

Actualitate