Lovitură dură pentru primarul Decebal Făgădău. Judecătorii Tribunalului Constanța au dispus anularea hotărârii de Consiliu Local prin care primarul a impus plata taxei de parcare prin SMS sau prin intermediul aplicațiilor de mobil. De asemenea, constănțenii care și-au închiriat locuri de parcare de la primărie nu mai au obligația să le lase libere între orele 08.00 – 17.00, dar pe de altă parte nici polițiștii locali nu îi mai pot amenda pe șoferii care ocupă locurile de parcare plătite de alți șoferi.

Potrivit minutei Tribunalului Constanța, „dispune anularea HCLM Constanta nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a parcarilor publice de pe raza municipiului Constanta”. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile.

Pe lângă prevederile privind plata și cuantumul taxelor de parcare și amenzile aferente încălcării acestor dispoziții, HCLM-ul în cauză reglementa multe alte situații, care acum rămân în aer.

Potrivit Regulamentului, pentru parcările rezidențiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17:00-08:00, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00:00-24:00. Prin urmare, în intervalul 08:00-17:00 de luni până vineri inclusiv deținătorul autorizației rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc.

Pentru parcările cu tarif orar, programul de taxare este de regulă 08:00-17:00, dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Pentru parcările mixte (de reședință și cu tarif orar), programul stabilit de regulă va fi 08:00-17:00, iar în restul intervalului locurile de parcare pot fi atribuite riveranilor. Pentru parcările comerciale, beneficiarul are drept de folosință asupra locului de parcare pe întreaga perioadă a autorizației de rezervare loc parcare/contractului.

Dovada dreptului de utilizare a locului de parcare, prin autorizație pusă pe bordul mașinii, nu prin sisteme de blocare a locului

Dovada dreptului de utilizare a locului de parcare, în parcările de reședință, se face prin autorizația de parcare, care va fi poziționată pe bordul autoturismului, la loc vizibil. Așadar, ar trebui să dispară plăcuțele și mecanismele care semnalizau și blocau fizic accesul pe locurile de parcare.

Cei care nu vor respecta prevederile Regulamentului, sunt pasibili de amendă. Astfel, ocuparea unui loc de parcare fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata, neexpunerea la loc vizibil de către șoferi în parbrizul mașinii a tichetului de parcare, utilizarea fără drept a locurilor de parcare rezervate, nerespectarea programului instituit pentru parcările de reședință, refuzul de a elibera un loc de parcare rezervat la solicitarea titularului autorizației, toate acestea se pedepsesc cu amendă de la 600 la 1000 lei.

Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța poate fi consultat AICI

(Visited 15.844 times, 13 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.