Constanța Politică

Cum a adus Făgădău un golan pe postul de viceprimar, ca să-i învețe pe funcționari limbajul de cartier. Explicații halucinante date chiar de primar

În cadrul unei conferințe de presă în care și-a prezentat lista de consilieri pe care îi aduce în cursa electorală pentru un nou mandat la primăria Constanței, Decebal Făgădu l-a apărat pe viceprimarul și prietenul său, vulgarul om de afaceri Dumitru Babu, cu un lung șir de afirmații parcă ireale. Absent la conferință și de pe lista de consilieri, Babu a fost descris de Făgădău ca fiind un băsist haștagist, care spune lucrurilor pe nume și de care se declară mulțumit pentru că, datorită lui, funcționarii publici au învățat meserie.

Scris de 
 pe data 
20 august, 2020

Prezență controversată în peisajul politic constănțean și blagoslovit de nicăieri cu funcția de viceprimar al orașului, cu un salariu de 110.000 lei pe an din bani publici, afaceristul PSD, Dumitru Babu a devenit notoriu pentru limbajul său de mahala, jigirile aduse colegilor, jurnaliștilor și chiar cetățenilor, în timp ce lista sa de realizări administrative în slujba constănțenilor a rămas goală.

Pentru a motiva absența lui Dumitru Babu, cel care dădea vina pe cetățeni spunând că „mizeria din piața Ovidiu o face oamenii“, edilul Făgădău a spus că Mitică, după cum l-a alintat, este la birou și muncește (?).

Întrebat de ce Dumitru Babu, funcționarul îmbrăcat de la Armani, nu a fost inclus de PSD pe niciuna dintre listele de candidați, Decebal Făgădău s-a aruncat într-un lung șir de declarații pe care le-a prezentat ca fiind sincere, fără a realiza ridicolul și penibilul din spatele afirmațiilor sale.

Așadar, încercând să explice cum l-a adus în echipa sa în 2016, primarul Făgădu l-a prezentat pe Babu ca fiind un tip incomod, un băsist haștagist, habarnist în administrație publică, care îl tot bătea la cap cu criticile sale. Deci, dacă vă vine să credeți, de toate aceste calități a fost nevoie ca Mitică cel bogat să fie uns viceprimar al orașului.

L-am cunoscut pe Mitică Babu ca fiind dintotdeauna un băsist haștagist. Îl cunosc, este un om incomod. În general, oamenii cu personalitate sunt incomozi. Este un om care a activat toată viața lui în privat. L-am invitat, la un moment dat, exasperat de cât mă critica pentru tot ce se întâmpla în oraș, de cât de puțină înțelegere avea asupra sistemului public, să-și exercite două opțiuni. Prima era să vină alături de mine, alături de echipa mea și să vadă cum este pe teren, nu cum este din tribune și a doua – să tacă și să nu-mi mai zică nimic niciodată. A ales să fie în echipa mea…“, a declarat Decebal Făgădău.

Mai mult de atât, Făgădău a făcut și o dezvăluire bombă: „În realitate, Dumitru Babu nu este un om de stânga. În realitate, Dumitru Babu este un om de dreapta!

„Vă mai pot spune că Dumitru Babu nu este cel mai abil om politic, nu este un diplomat. Spune lucrurilor pe nume. De multe ori, spunând lucrurilor pe nume, adevărul doare.“, a continuat edilul.

Probabil, la partea cu adevărul, Decebal Făgădău se referea la momentul în care Babu a declarat că el călătorește în foarte multe țări străine și că nu a avut niciodată nevoie de puncte de informare turistică (puncte de care Constanța, oraș turistic, duce lipsă). Sau la episodul în care i-a spus unui jurnalist că face umbră pământului degeaba, deranjat de întrebările legate de construirea unui bloc de 4 etaje pe situl istoric al Cetății antice Tomis.

Pentru a masca incompetența, bădărănismul și lipsa de realizări a prietenului său, Făgădău a continuat declarațiile, spunând că Babu este omul care i-a scos pe funcționarii publici în stradă și i-a învățat… limbajul oamenilor!

Motivul pentru care l-am adus în echipa mea a fost ca funcționarilor publici să le spună lucrurilor pe nume. Pentru că, de cele mai multe ori, funcționarii publici, în loc să asculte oamenii, să asculte reprezentanții companiilor și să înțeleagă limbajul lor, încearcă să-i învețe pe ei limbajul birocratic, papagalicesc (…) L-am adus pe Mitică Babu, care să-i învețe pe colegii mei limbajul firmelor, companiilor.

Atunci când Dumitru Babu le-a spus lucruri prea pe șleau colegilor mei, unii dintre ei s-au supărat. Una peste alta, mă bucur că astăzi am colegi care nu ieșiseră din birou până în 2016, însă Babu i-a scos pe stradă, să vadă viața reală, să se uite la Registrul Comerțului, să se uite pe lista de firme, să înțeleagă ce înseamnă greutatea unei firme. În linii mari, da, sunt mulțumit de Dumitru Babu, dar vă pot spune că nu este făcut pentru politică.

Cu alte cuvinte, Decebal Făgădău spune că funcționarii publici, colegii săi, erau o adunătură de incompetenți, încuiați în birouri, dar că, după ce l-a adus pe Dumitru Babu, care la rândul său era un zero barat în administrație publică, aceștia au fost scoși în stradă și au învățat de la el cum se face treaba.

Aici există un mic sâmbure de adevăr. În 2016, Dumitru Babu literalmente a scos în stradă o femeie, inspector în cadrul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, care efectua un control la una dintre firmele sale. Maria Obreja a fost îmbrâncită și agresată de Mitică, viceprimarul de care Făgădău este mulțumit. Pentru fapta sa, omul care spune lucrurilor „prea pe șleau“, s-a ales cu un dosar penal.

Tot pe „limbajul firmelor“, Mitică l-a luat la mișto pe constănțean care dorea să ia cuvântul în cadrul unei ședințe de Consiliu Local din 2019. Babu s-a amuzat copios de faptul că omul era îmbrăcat mai modest.

De asemenea, amintim că tot pe „limbajul firmelor“ lui Mitică, prietenul Făgădău a aruncat minciuna prin care și-a însușit o donație a statului chinez ca fiind a sa.  Pentru a mai câștiga capital politic, în luna mai, cei doi anunțau că au donat Spitalului Constanța aparate și teste pentru COVID19 (în valoare de 170.000 euro), ce în realitate fuseseră donate de statul chinez.

În loc de epilog:

Noi (n.r. – Partidul Social Democrat) să inițiem atacuri și să insultăm oameni? Niciodată! Pentru că, de multe ori, Mitică, nu are răbdarea necesară sau diplomația necesară, am considerat că nu este bun pentru a fi pe lista politică a Partidului Social Democrat. Nu înseamnă că nu se va regăsi în echipa mea (…) Mitică Babu se va regăsi în echipa mea într-o formă sau alta și dacă nu se va regăsi, noi tot prieteni vom rămâne.“
Decebal Făgădău (PSD), primar al Constanței

Actualitate