Actualitate Constanța

Deputatul Bogdan Bola: Litoralul românesc este sigur, deși cei de la Ministerul Turismului nu au fost în stare să folosească o poză din țara noastră

Bogdan Bola
Scris de 
 pe data 
20 iunie, 2023

Ca urmare a unui avertisment al Organizației Mondiale a Sănătății asupra unui risc de holeră, determinat de anunțul emis de Ucraina în urma distrugerii barajului de la Kahovka, mulți români și-au anulat vacanțele pe Litoralul Românesc. Pentru a combate un val de știri false pe acest subiect, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), instituție care monitorizează calitatea apei din Marea Neagră în perioada verii, a anunțat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră.

„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră.

Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea. Turiștii sunt în siguranță! Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat Ștefan Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului.

O reacție pe acest subiect a avut-o și deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei), care a precizat că este important ca oamenii să țină cont de mesajul lansat de INSP prin Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, deși cei din urmă nu au folosit o fotografie cu Litoralul Românesc pentru a ilustra postarea de pe rețelele de socializare (foto mai jos).

„Trecând peste faptul că cei din Minister „uită” de noi, constănțenii, când spun că litoralul este sigur (sau poate au auzit de „isprăvile” administrației Chițac, nu știu) și de faptul că nici măcar nu au fost în stare să folosească o poză de pe litoralul românesc, mesajul publicat pe pagina Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este foarte important pentru a combate minciunile răspândite de unii: nu există risc de holeră pe litoralul românesc!“, a transmis Bola pe pagina sa de Facebook.

Îngrijorările cu privire la riscul epidemiologic de contaminare cu holeră au apărut în spațiul public în contextul distrugerii barajului Kaholkva din Ucraina. Autoritățile din România, responsabile de siguranța în domeniul sănătății publice, care monitorizează atent calitatea apei de îmbăiere în sezonul estival (1 iunie – 30 octombrie) prin sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populații, au anunțat că în țara noastră nu există date neconforme.

Mai mult, conform INSP, pe canalele oficiale ale instituțiilor europene și internaționale – EWRS (ECDC) și IHR (OMS) nu a fost transmisă nicio alertă în acest sens. Instituțiile și autoritățile române de resort comunică permanent. Situația este sub control, iar toate informațiile de interes pe acest subiect vor fi transmise pe canalele oficiale.

Actualitate