Conform planului de negociere, PNL va fi partidul care va prelua 8 ministere, USR-PLUS va negocia pentru 5, iar UDMR pentru 3.

Parlamentul va avea 466 de membri în legislatura 2020-2024. Pentru a fi validat un nou Guvern este nevoie de o majoritate, jumătate plus unul din numărul senatorilor și deputaților care în acest caz va fi de 234 de voturi. Împreună PNL, USR și UDMR dețin cu 10 voturi mai mult decât necesarul, mai exact 244 de parlamentari. La aceștia s-ar putea adăuga alți 18 ai Minorităților altele decât cea maghiare.

Pentru variante de premier, liberalii îi propun pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Marcel Boloș.

La Ministerul Justiției, USR-PLUS merge pe mâna avocatului Stelian Ion, în timp ce PNL îl propune Cătălin Predoiu.

Stelian Ion (43 de ani), fost candidat pentru Primăria Constanța, este membru al Camerei Deputaților din anul 2016 și a câștigat un nou mandat în urma alegerilor din 6 decembrie. Stelian Ion s-a remarcat în Parlament ca un vehement opozant în ce privește încercările repetate ale PSD și ale Comisiei Iordache de a distruge sistemul de justiție din România, fiind și unul dintre inițiatorii proiectului de lege care cerea desființarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție).

Ce portofolii vrea PNL
Finanțe, Interne, Justiție, Dezvoltare, Transporturi, Economie, Fonduri Europene, Externe. Totodată, aceștia sunt dispuși să renunțe la Educație, Muncă, Cultură, Mediu, Sănătate. Liberalii și-au făcut calcule că vor oferi fiecarui partener de guvernare o funcție de vicepremier mizând ca această ofertă să tempereze pretențiile acestora, însă deja nemulțumirile au apărut și au fost exprimate oficial.

Ce portofolii vrea USR PLUS
Primele disensiuni între PNL și USR au apărut după ce Ludovic Orban a revendicat șefia Camerei Deputaților și a primit susținerea partidului în acest sens.

USR dorește funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna. „Ne așezăm la masa dialogului. Este o soluție și ca USR PLUS să preia președinția Camerei Deputaților. E unul dintre scenariile pe care le avem în vedere, dar, repet, până la momentul de față neexistând o discuție concretă pe lucrul acesta, nu este nimic de infirmat sau de confirmat (…) Este o soluție la fel de bună sau chiar mai bună ca USR PLUS să preia șefia Camerei Deputaților, tocmai în situația în care președintele va veni cu propunerea de premier dinspre PNL”, a declarat Barna.

Șefii Alianței vor merge la negocieri cu o solicitare clară: vor solicita un minister avizator (două în tot Guvernul) Finanțele sau Justiția. USR mizează pe ministerul Justiției, luând în calcul că liberalii nu vor renunța la Finanțe. Restul ministerelor rămân să fie negociate.

Oferta pentru UDMR
În ceea ce privește UDMR, liberalii le-au rezervat trei portofolii Mediul, Cultura și Sănătatea plus postul de vicepremier așa cum liderii UDMR au avut și în alte Guverne de-a lungul timpului. Liderii Uniunii nu sunt însă prea încântați în a prelua Sănătatea și Mediul, dorindu-și un portofoliu economic cu greutate. În condițiile în care PNL nu va renunța la Finanțe, Fonduri sau Economie, ar mai rămâne Dezvoltarea, care a mai fost condusă de UDMR de-a lungul timpului.

(Visited 328 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.