În cursul acestei săptămâni, consilierii locali municipali din Constanța au fost înștiințați cu privire la patru inițiative de acordare a unor titluri de cetățeni de onoare ce ar urma să fie acordate în ședința din această lună.

Propunerile sunt următoarele: fosta sportivă de performanță Daniela Sofronie, veteranul de război, rănit în Afganistan, plutonierul adjutant Iulian Iulian Ion Căpățînă, dirijorul Operei, Gheorghe Stanciu și, post mortem, Elena Buhaiev, fost sportiv de performanță și fost inspector general școlar.

În luna decembrie, Constanța de Azi a publica un articol în care era prezentat modul jenant și regratabil în care a fost tratată gimnasta Daniela Sofronie de către aleșii locali. Daniela este, de ani buni, cetățean de onoare al Atenei și al Devei.

Fostul sportiv și recordman Ilie Floroiu, care în prezent este consilier pe probleme de sport al primarului orașului Constanța, declara în decembrie 2018 că este o mare nedreptate și a ridicat problema ca Dana Sofronie să devină cetățean de onoare al orașului.

Reamintim că în vara anului 2004, lotul feminin de gimnastică al României se întorcea de la Atena cu una dintre cele mai de succes performanțe la Jocurile Olimpice. Din acea echipă făceau parte și constănțencele Cătălina Ponor și Daniela Sofronie, care au adus la Constanța aurul olimpic pe echipe. De asemenea, Cătălina mai câștigase aurul pentru bârnă și sol, iar Daniela argintul la sol.

La vremea respectivă a fost întocmită o listă cu sportivii care ar fi trebuit să obțină titlurile de cetățeni de onoare ai Constanței, iar numele Danielei Sofronie era trecut alături de cel al Cătălinei Ponor.

Dintr-un considerent ce multor persoane de bun-simț li s-ar părea absurd, Daniela Sofronie a fost ștearsă de pe listă. Decizia fusese luată de fosta campioană Elena Frâncu, care pe atunci era directorul Direcției Județene pentru Sport Constanța. Motivul: pe listă erau prea multe persoane. În schimb, antrenoarea fetelor, Mirela Szemerjai a primit titlul acordat de administrația locală condusă de Radu Mazăre.

 

(Visited 792 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.