Educaţie

Elevii care fac naveta vor primi de 4 ori mai mulți bani pentru transport. Iată ce sume vor primi

Elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru

Scris de 
 pe data 
17 noiembrie, 2022

Suma pentru transportul elevilor școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu va fi majorată de patru ori. Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, informează digi24.ro.

Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru, anunță Guvernul României.

Actul normativ aprobat joi de Guvern, prin ordonanță de urgență, modifică cadrul legal privind plata și decontarea transportului elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea în care locuiesc.

CITEȘTE ȘI: Chiţac vrea să plafoneze bursele elevilor. AEC solicită consilierilor să nu voteze proiectul primarului

„Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru”, anunță Executivul.

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Elevii vor primi suma forfetară în avans

Elevii vor beneficia de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta va fi neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social, informează, analizând aceeași Ordonanță, avocatnet.ro.

În cazul în care costul transportului va fi mai mare decât suma forfetară, aceasta va putea fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.

Dacă nici suma forfetară lunară majorată cu 100% nu va acoperi cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament ori pachet de bilete, diferența va putea fi decontată din bugetele consiliilor județene.

Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:

  • contravaloarea a patru călătorii dus-întors/ lună;
  • contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.

Actualitate