Actualitate Constanța

FOTO. Chițac, ce-ai făcut cu banii? Iluminatul festiv de 1 milion de euro este penibil

1,2 milioane de euro a costat iluminatul festiv achiziționat de Primăria Constanța.

Scris de 
 pe data 
2 decembrie, 2021

Primarul Vergil Chițac a plătit 1,2 milioane euro, cea mai mare sumă din România, pentru a decora orașul Constanța pentru sărbătorile de iarnă. Edilul și gașca sa promiteau că vom avea un „iluminat festiv de poveste”, justificare pentru suma colosală plătită de municipalitatea unei firme care ulterior s-a dovedit a fi deținută de un prieten de-al primarului.

Despre investiția în beculețe, Chițac declara plastic că „de-atâția bani, atâta pește”, precizând că dacă cetățenii nu vor fi mulțumiți de decorațiuni la anul nu va mai repeta investiția.

Și iată că luna Decembrie a venit, Târgul de Crăciun a fost deschis, iar „iluminatul festiv de poveste” s-a dovedit a fi de fapt o caricatură jenantă. B-dul Tomis, cel mai frumos tronson al Constanței, a primit o spoială decorativă de anii 90, în timp ce Piața Ovidiu și străduețele pietonale care coboară spre Faleză nu au văzut încă niciun beculeț colorat. Probabil pedeapsă pentru locatarii care au îndrăznit să critice Regulamentul de acces în zona Peninsulară.

Zona turistică a orașului, care ar fi trebuit să strălucească și să primească cu miros de vin fiert zecile de mii de vizitatori, este dezolantă. Pustie, cu un iluminat stradal obosit și bolnavicios, cu terase închise și o linișite apăsătoare. Nici urmă de sărbători, nici urmă că acolo zace zona turistică și singurele spații pietonale amenajate ale Constanței.

Târgul de Crăciun a fost gândit prost, spre foarte prost, mai mult ca o afacere pentru cele câteva zeci de tarabe care vând scoici și mere glazurate la prețuri de 3 ori mai mari decât la Brașov.

Delimitat cu garduri de fier folosie de jandamarmi la proteste, rupt de zona de restaurante și străduțele pietonale din centrul vechi al orașului, Târgul de Crăciun pare o enclavă de zgomot în peisajul deprimant oferit de restul zonei.

Înghesuială uriașă în țarcul construit de Primărie, unde adulți și copii se calcă în picioare la propriu, unde coloanele de picioare se mișcă în sincron. Totul pare un imens kitch poleit în luminițe colorate.

Actualitate